Filipijnse vulkaan spuwt as: honderden mensen op de vlucht

De 2.472 meter hoge vulkaan Mayon barstte sinds 1616 al een vijftigtal keer uit. (archiefbeeld)
AP De 2.472 meter hoge vulkaan Mayon barstte sinds 1616 al een vijftigtal keer uit. (archiefbeeld)
De meest actieve vulkaan op de Filipijnen heeft zaterdag een dikke aswolk uitgebraakt. Honderden mensen zijn hun huizen rond de berg ontvlucht, aldus Filipijnse functionarissen.

Volgens het Filipijnse instituut van vulkanologie en seismologie reikte de aswolk tot 2.500 meter boven de krater van de vulkaan Mayon, in de provincie Albay op 330 kilometer ten zuiden van Manilla.

Meer dan tweehonderd inwoners van de dorpen Guinobatan, Camalig en Cabangan zijn vanwege de vulkaanas weggevlucht uit hun huizen, aan de voet van de vulkaan, aldus Arthur Gomez, woordvoerder van de provinciale politie. Ze hebben onderdak gevonden in scholen, die zijn omgevormd tot evacuatiecentra.

Vijftigtal uitbarstingen sinds 1616

De 2.472 meter hoge vulkaan barstte sinds 1616 al een vijftigtal keer uit. De laatste dodelijke uitbarsting gebeurde in mei 2013. Toen kwamen vijf wandelaars om het leven en raakten zeven anderen gewond. De meest gewelddadige uitbarsting dateert uit 1814, toen kwamen meer dan 1.200 mensen om het leven. In 1993 vielen er 79 doden bij een uitbarsting.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels