Filipijnse president zet premie op het hoofd van drugsdealers

AFP
De toekomstige president van de Filipijnen heeft een groot deel van zijn kabinet bekendgemaakt. Onder de meer dan 30 namen, die Rodrigo Duterte vandaag tijdens een persconferentie in zijn geboortestad Davao noemde, was ook de leider van een opstand van negen jaar geleden tegen de toenmalige presidente Gloria Arroyo. Tegelijkertijd staan ook verschillende vroegere bondgenoten van Arroyo op de lijst van het kabinet.

Duterte was maandag van zijn feestelijke proclamatie als winnaar van de verkiezingen in de hoofdstad Manila weggebleven. Hij bleef in het 1000 kilometer zuidelijker gelegen Davao. Hij legt op 30 juni de eed af voor een termijn van zes jaar als nieuwe president.

Hij kondigde ook aan dat hij een premie op het hoofd van drugshandelaars zal zetten. "Het bevel luidt: dood of levend", zei hij. Hij loofde voor de arrestatie of dood van simpele drugsdealers een beloning van omgerekend bijna 1.000 euro uit. Op het hoofd van een "bewaker" of "organisator" staat plusminus 19.000 euro en op dat van een drugsbaas bijna 58.000 euro.