Filipijnse president wil één van zijn belangrijkste politieke tegenstanders achter de tralies

EPA
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de arrestatie bevolen van één van zijn belangrijkste tegenstanders in het parlement. Het gaat om senator Antonio Trillanes. Het is al de tweede senator die dreigt achter tralies terecht te komen.

Trillanes houdt zich momenteel op in de Senaat, om zijn arrestatie te vermijden. Hij is één van Duterte's felste critici. Zo heeft hij de controversiële president al verschillende keren openlijk op de vingers getikt voor zijn meedogenloze "war on drugs", en beschuldigde hij hem van corruptie. Hij steunde ook de petitie waarmee het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) wordt gevraagd Duterte te vervolgen.

Duterte richtte zijn pijlen op Trillanes toen hij zijn zoon, Paolo, er openlijk van beschuldigde een grote hoeveelheid methamfetamines het land in te hebben gesmokkeld. Hij vroeg daarop de aanhouding van het parlementslid, officieel omdat de amnestie die hij in 2010 kreeg voor zijn rol in de pogingen tot staatsgreep tegen toenmalig presidente Gloria Arroyo in 2003 en 2007, nietig is verklaard. Trillanes had als jonge marineofficier meegeholpen aan die pogingen, maar kreeg van Duterte's voorganger Benigno Aquino amnestie. Die is door Duterte nu ingetrokken.

De oppositie noemt het aanhoudingsbevel "politiek gemotiveerd", en ziet overeenkomsten met de arrestatie van senatrice Leila de Lima in februari vorig jaar. Ook zij was een grote tegenstander van de president. Trillanes zelf noemt de zaak "een duidelijk voorbeeld van politieke vervolging". "Ik zal niet opgeven", klinkt het. Hij verklaarde dat hij zich niet tegen arrestatie zal verzetten.

Senator Antonio Trillanes
AFP Senator Antonio Trillanes4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  Er moet ook iets gedaan worden aan de grote van de corruptie in het politie korps. Deze zijn zelf betrokken met drugs trafiek en verkoop ervan. Heb zelf nog een verhaal te oren gekomen van drugs Koreaanse trafiekkant die naar hun politie buro gelokt is en daar afgemaakt en hebben het lijk laten verdwijnen en hebben de handel overgenomen, ze zijn gewoon ongrijpbaar de politie korps

 • Pieter Vranken

  Duterte is ongelooflijk populair bij het volk... net omdat hij de mist corrupte president is sinds heel erg lang

 • Marc De Vos

  Macht maakt corrupt..

 • ANN LIMBOS

  Het lijstje van misdadige staatsleiders wordt alsmaar groter.