Filipijnse president Duterte verbiedt e-sigaret na dood van tienermeisje

Beeld ter illustratie, e-sigaret.
Getty Images/EyeEm Beeld ter illustratie, e-sigaret.
De Filipijnen hebben het gebruik en de verkoop van e-sigaretten verboden. President Rodrigo Duterte kondigde het verbod terloops aan tijdens een interview op de televisie.

Iedereen die in de Filipijnen wordt betrapt op het gebruik of het verkopen van het apparaat wordt vanaf nu in de boeien geslagen, zo liet de politie in het land weten. Aanleiding is vermoedelijk een 16-jarig meisje dat met longklachten in het ziekenhuis belandde. Artsen stelden vast dat de klachten samenhingen met het gebruik van de e-sigaret en dat de tiener waarschijnlijk het eerste gemelde geval was in Azië. 

In de VS hebben zich het voorbije jaar opvallend veel mensen gemeld met ernstige longproblemen na het gebruiken van de elektronische sigaret. Het gaat om meer dan 2.100 patiënten, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van het Center of Disease Control and Prevention, een Amerikaans overheidsinstituut. Er vielen maar liefst 42 doden in 24 verschillende staten. Het instituut raadt bijgevolg af om de producten nog te kopen en te gebruiken. 

Niet alleen in Amerika, maar ook in ons land kan de dood van de 18-jarige Raphaël Pauwaert uit Brussel mogelijk gelinkt worden aan de e-sigaret. De jongeman kreeg eind september plots last van een vervelende hoest, daarna ging zijn toestand razendsnel achteruit. Hij is mogelijk het eerste dodelijke slachtoffer van de elektronische sigaret in ons land, zo stellen dokters van het Brussels ziekenhuis Sint-Lucas. Het ziekenhuis onderzoekt nu de vloeistoffen die Raphaël rookte. 

Bekijk ook: ‘Eerste dodelijk slachtoffer in ons land door e-sigaret?’
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Uytdewilgen

  Probleem in de Filipijnen is dat er wel goede wetten en regelgeving is, maar controle nauwelijks op naleving van de verordening. Schrijnend voorbeeld zijn de verkeersregels. Een pinoy moet al echte pech hebben om 'gepakt' te worden ...buitenlanders moeten echter zeer goed op hun tellen letten

 • Emi De graeve

  moedige beslissing. Hier zou men die al direct niet democratisch noemen :-)

 • Cor Dierckx

  Prima actie van Duterte deze keer.

 • Marc Fabry

  De mens is het enige zoogdier dat zich zelf vrijwillig vergiftigd met allerhande genotsmiddelen.....

 • Gerard Braeckmans

  Er zijn ondertussen al tientallen doden gevallen met die e-sigaret maar ze zijn in België nog altijd in dialoog. dat doen ze hier graag, debateren.