Filipijnse president Duterte onder vuur nadat hij vertelt over aanranding huismeid: “Ik probeerde wat er in haar onderbroek zit aan te raken”

De Filipijnse president Rodrigo Duterte.
EPA De Filipijnse president Rodrigo Duterte.
De Filipijnse president Rodrigo Duterte ligt opnieuw onder vuur, nadat hij zelf vertelde hoe hij als tiener de huismeid had betast tijdens haar slaap. Vrouwenrechtenorganisaties beschuldigen Duterte ervan seksueel geweld te promoten. De 73-jarige controversiële president shockeerde in het verleden ook al met uitspraken over vrouwen. Hij maakte grapjes over een verkrachting en schepte publiekelijk op over zijn ontrouw. 

In een toespraak gisteren haalde Duterte zwaar uit naar de katholieke kerk, met wie hij een publiek conflict uitvecht. In het overwegend katholieke land heeft de kerkelijke hiërarchie zich al meermaals kritisch uitgelaten over de bloederige oorlog die de president voert tegen drugshandel en die al aan duizenden mensen het leven kostte. Duterte hekelde in zijn toespraak het seksueel misbruik binnen de kerk, waarvan hij beweert zelf het slachtoffer te zijn geweest. 

De Filipijnse president bracht ook een biecht ter sprake, waarin hij aan een priester had toegegeven dat hij als adolescent de kamer van de huismeid was binnengegaan. "Ik haalde het deken weg (...). Ik probeerde wat er in haar onderbroek zit aan te raken”, verklaarde hij. "Ik raakte haar aan, ze werd wakker en toen ben ik weggegaan.” Duterte zei dat hij ook opgebiecht heeft dat hij de meid nadien weer probeerde aan te randen “door zijn vinger in haar te steken”.

Gabriela, een partij die opkomt voor vrouwenrechten, eist nu het ontslag van de president, omdat hij een poging tot verkrachting heeft opgebiecht en seksuele aanranding als “normaal” beschouwt. De woordvoerder van Duterte zegt intussen dat de president het verhaal "gekruid" heeft. "Hij heeft een belachelijke anekdote verteld om de aandacht te vestigen op het seksueel misbruik dat hij en zijn vrienden op school tijdens biechten hebben ondergaan”, klinkt het.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Haha wat een zot, die is tenminste volledig open en eerlijk. De rest doet het, maar wordt verzwegen. En hij doet tenminste iets met zijn land en is neutraal tegen gelovigen, hoewel die spot met hun geloof. En zijn aanpak voor drugs is hoe het echt moet. Een crimineel president is geen nieuws, het is hoe de wereld in elkaar zit.

  • FREDDY THEUNIS

    Wat een zot ! Zo iemand staat aan het hoofd van een land. Niet te begrijpen !