Filipijnse president Duterte dreigt ermee Canadees afval weer op hun stranden te dumpen

Rodrigo Duterte.
AP Rodrigo Duterte.
De Filipijnse president Rodrigo Duterte is naar eigen zeggen bereid de oorlog te verklaren aan Canada als dat land niet enkele tonnen afval terugneemt. Duterte dreigt ermee het afval zelf weer op de Canadese stranden te gaan dumpen. “Wij zijn geen stort”, klinkt het strijdvaardig.

In 2013 en 2014 verscheepte een Canadees bedrijf naar de Filipijnen meer dan honderd containers met 2.450 ton huishoudafval, waaronder plastic flessen en zakken, kranten en gebruikte pampers voor volwassenen. Officieel bleek het om recycleerbaar materiaal te gaan, maar dat was niet het geval.

Vorige week dreigde Duterte al met een oorlogsverklaring als Canada het vuilnis niet terug zou komen ophalen in Manila. “We kunnen ze wel aan”, aldus Duterte. Zondag zei de president dat hij de ongewenste ladingen zou dumpen op de stranden van Canada. Volgens Dutertes woordvoerder, Salvador Panelo, gaat het om “spraakfiguren” die de woede van de president aanduiden en moet een en ander dus niet al te letterlijk worden genomen. “Ik denk niet dat welk land dan ook wil aansturen op een derde wereldoorlog, want dan zouden we allemaal worden vernietigd”, aldus Panelo.

In het verleden zei de Canadese premier Justin Trudeau dat hij naar een oplossing zocht.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  Het is een algemeen probleem over de hele wereld, elk land wilt van zijne afval af geraken, ik kom regelmatig op de Filipijnen, het is een grote ramp daar, het vuil ligt er overal, tonnen tonnen plastiek in de straten en waterwegen, de bevolking moet bewust gemaakt worden dat het zo niet verder kan

 • patrick isenborghs

  dat hij eerst begint in zijn eigen land , als je in de filipijnen iets koopt is het niet verpakt in 1 plastiekje maar wel 5 ! Dat meestal op straat verdwijnd zo verstoppingen in de riolen veroorzaakt met overstromingen veroorzaakt

 • Jo Bosman

  Deze President vergeet erbij te vermelden dat het een Filipijns bedrijf en hun filiaal in Canada is die deze transporten hebben geregeld. ( natuurlijk mits veel geld onder tafel ) maar dat is gans normaal in de Filipijnen. Trouwens deze President is verslaafd aan Fentanyl . Zijn beslissingen zijn navenant .

 • Emi De graeve

  Wijze en enige beslissing : Terug naar afzender ! Heb ik bij de kopers van mijn woning ook gedaan. Van mij mag kernafval ook eens gedumpt in de garage van allen die de kerncentrales willen behouden. :-)

 • paul van de velde

  Groot gelijk zet die containers terug op een boot en dump ze in zee voor de kust van Canada . De simpelste op lossing.