Filipijns president Duterte krijgt bijzondere machten in strijd tegen coronavirus

Filipijns president Rodrigo Duterte.
AP Filipijns president Rodrigo Duterte.
Het Filipijnse parlement heeft president Rodrigo Duterte bijzondere machten toegekend voor het optreden tegen de corona-epidemie. Op de Filipijnen zijn al meer dan 550 mensen besmet met het virus. 

Beide kamers van het Filipijnse Congres - het Huis van Afgevaardigden en de Senaat - hebben na aparte marathonvergaderingen beslist om Duterte bijzondere machten toe te kennen. De president kan omgerekend 5,5 miljard Amerikaanse dollar (zo’n 5,1 miljard euro) besteden in de strijd tegen het coronavirus. 

Met dat geld kan de regering Duterte testkits en ander medisch materiaal aankopen, noodfondsen opzetten voor gezinnen in moeilijkheden en andere medische onkosten dekken. Voorts kan de Filipijnse regering privébedrijven als hotels of transportmaatschappijen inzetten om zorgpersoneel onder te brengen en van vervoer te voorzien. 

Volgens cijfers van het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid zijn 552 mensen op de Filipijnen besmet met Covid-19. Zeker 35 patiënten overleden al aan de gevolgen van de ziekte, onder wie vier artsen. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • André Gijbels

    Wie kan op de Filippijnen een ziekenhuis rekening betalen, alléén de rijken en degene die een privé ziekte verzekering kan afsluiten, dat is 20% van de bevolking ,de andere 80% kan niet geholpen worden,het eerste wat ze vragen daar,of ge Peso hebt of een verzekering.

  • danny janssens

    hier heerst een avondklok van 3pm to 5am. Personen boven de 60 mogen sowieso niet meer buitenkomen