Filipijnen zeggen militair verbond met VS op

De Amerikaanse president Trump en zijn collega Duterte bij een eerdere ontmoeting.
epa De Amerikaanse president Trump en zijn collega Duterte bij een eerdere ontmoeting.
De Filipijnen hebben een militair samenwerkingsverband met de Verenigde Staten na 22 jaar opgezegd. President Rodrigo Duterte nam het besluit nadat de VS hem een visum hadden geweigerd vanwege de oorlog tegen drugs van Duterte.

De president kondigde bij zijn aantreden in 2016 al aan dat hij militair niet meer afhankelijk wil zijn van de VS, maar zich meer wil richten op China. “Het is tijd dat we op onszelf gaan vertrouwen”, aldus een woordvoerder van Duterte. 

In 1998 werd de dinsdag gestopte overeenkomst tussen beide landen getekend. Amerikaanse militairen kregen een legale status om in de Filipijnen te zijn voor militaire oefeningen en humanitaire hulp.

Volgens Duterte heeft zijn ambtgenoot Donald Trump nog geprobeerd om de overeenkomst te redden. “Ik zei dat ik dat niet wilde”, aldus Duterte in een toespraak.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Gijbels

  China, heeft diepe wortels wortels geslagen in de Filipijnen, Ze zitten in de vastgoed, pretparken enz ,gewoonweg de hele infrastructuur is nu al in grootste gedeelde in de handen van China. Of de Filipijnse bevolking iets van heeft, helemaal niet, ze zorgen voor weinig werkgelegenheid, dat is voor de Chinezen weg gelegd. Ik kom bij de regelmaat op de Filipijnen, ze zijn niet te spreken over de Chinezen de bevolking. De bevolking was niet blij toen de VS uit de Filipijnen vertrokken,

 • Toran Korshnah

  De economische invloed van China in de Phils is niet te onderschatten. Duterte wil zaken doen met China en de VS, en dat is moeilijk als je militair onder de knoet ligt van de VS. Dus kiest hij voor een onafhankelijke koers. Hij heeft zijn fouten, maar doet ook heel veel goeds voor zijn land.

 • fred azaert

  nog efkes, en je kunt de USA gaan vergelijken met een Zuid-Amerikaans land zoals bv. Suriname of Boliviê of mss zelfs Venezuela grts Fred Azaert

 • Jan Hendrickx

  Ze zeggen samenwerking met trump op niet met VS .Die man denkt dag hij zich alles jan permitteren ,er is dus toch iemand die er durft tegen in te gaan

 • Peter Janssens

  De Filipijnen zijn belangrijk voor de VS ,vooral met de spanningen in Zuid-Chinese-zee met China . De Filipijnen zullen richting China opschuiven.