Filipijnen weigeren onderzoek naar mensenrechtenschendingen

De Filipijnse president Rodrigo Duterte, hier poserend met een wapen.
AP De Filipijnse president Rodrigo Duterte, hier poserend met een wapen.
Het Filipijnse presidentschap heeft vandaag geweigerd mee te werken aan een onderzoek dat door elf VN-medewerkers was opgezet om mensenrechtenschendingen in het land bloot te leggen. Volgens de Filipijnen gaat het om inmenging in interne zaken.

De VN-medewerkers riepen gisteren de lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad op een onderzoek te starten naar ernstige mensenrechtenschendingen in het land. Ze verwezen daarbij naar "het enorme aantal mensen dat door de politie wordt gedood in de zogezegde strijd tegen drugs". 

Volgens de cijfers zijn sinds de start van die "oorlog tegen drugs" die drie jaar geleden werd gelanceerd door president Rodrigo Duterte, al zeker 5.300 mensen gedood. Dat cijfer ligt in werkelijkheid waarschijnlijk nog een pak hoger. 

"Deze oproep van de VN-experts is niet alleen dwaas, maar ook een onaanvaardbare inmenging in de soevereiniteit van de Filipijnen", zei de woordvoerder van het Filipijnse presidentschap Salvador Panelo in een verklaring.

Hij beschuldigde de VN-medewerkers van "leugenachtige, vooringenomen en absoluut verkeerde informatie".
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • HENRI SLUYTS

  Diegenen die Duterte toejuichen hebben geen sikkepit verstand van wat daar gaande is . Lees de reactie van Bosman of maak eens een roundtrip naar Mindanao of Metro Manila en vergeet jullie doos pampers niet .

 • Cor Dierckx

  Het is er na 3 jaar dan ook erg stil geworden van drughandel is er geen sprake meer zo dus is het grootste vuil van de wereld wel te bestrijden Maleisië China Filipijnen Thailand ze zijn het aan het uitroeien en wij zijn het tegenovergestelde de draaischijf van Europa..

 • Yves Pinoy

  Als 80 % van de bevolking deze president steunt dan kan die man niets anders dan te doen wat hij heeft beloofd: ik pak de drugshandelaars en de kartels aan, groot of klein, en ik maak ze allemaal af. Dat laatste apprecieer ik niet. Maar ik hoop dat hij met dezelfde kordaatheid de sociale toestand van zijn land aanpakt. Armoede bestrijdt je niet met kogels. De VN kan en moet het aanklagen maar moet ook eens leren alles in zijn perspectief te zien.

 • Jo Bosman

  Kijk,Jullie kennen niks van de Filipijnen.Verblijf er vaak zoals ik en dan mogen jullie mee babbelen.Deze president is een schurk van de ergste soort.Hij heeft straffeloosheid ingevoerd in zijn land.De ergste criminelen,drugsbaronnen zijn zijn vrienden.Zijn eigen zoon is een van de grootste invoerders van drugs. Hij pakt de kleine druggebruiker aan,maar de grote dealers beschermt hij.Die die dat aanklagen verdwijnen, worden vermoord of belanden via een valse aanklacht achter de tralies.

 • Eddy Bryon

  Groot gelijk , man !!!