Filipijnen verkozen tot lid VN-mensenrechtenraad ondanks reputatie

De Filipijnse president Rodrigo Duterte
EPA De Filipijnse president Rodrigo Duterte
De Filipijnen zijn vrijdag verkozen tot lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHCR). De verkiezing is omstreden, want het land heeft onder het regime van Rodrigo Duterte geen al te beste reputatie wat mensenrechten betreft. 

Ook de toetreding van Bahrein, Bangladesh, Eritrea, Kameroen en Somalië kreeg al kritiek van niet-gouvernementele organisaties zoals Human Rights Watch. België heeft tot eind dit jaar een zitje in de VN-mensenrechtenraad.

De verkiezing van achttien nieuwe leden voor de volgende drie jaar gebeurde vrijdag in New York, door de 193 leden van de Algemene Vergadering. De Mensenrechtenraad telt 47 leden en is gebaseerd in Genève. Het orgaan moet toezien op de naleving van de verdragen voor de mensenrechten.

De Filipijnse president Duterte heeft in zijn oorlog tegen drugs al duizenden mensen laten doden. 

Bij de andere leden die vrijdag werden verkozen zijn onder meer Argentinië, Australië, Bulgarije, Burkina Faso, Denemarken, India, Italië, Oostenrijk en Tsjechië.

De Verenigde Staten trokken eerder al hun vertegenwoordiger uit de Mensenrechtenraad terug omdat ze het niet eens zijn met de werking van het orgaan, onder meer ten aanzien van Israël. Ook nu werden de nieuwe benoemingen bekritiseerd door Amerikaans ambassadrice Nikki Haley.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vervoort

  Zo zie je , zelfs de vn is totaal overbodig, zou hetzelfde kunnen zijn als je in een gevangenis de gevangene zichzelf zou laten bewaken!

 • Ludwig Vanden Boer

  De VN schiet zichzelf al lang voorbij en is enkel goed om individuen veel geld te laten verdienen. Ik vrees dat Trump weer eens vooruitstrevend gelijk heeft met zijn houding.

 • Mike Bemelmans

  De VN zit vol met terroristen die bescherming krijgen en zo voor nog meer mensen- en dierenleed zorgen in de wereld. Zulke malafide instellingen zouden onmiddellijk opgedoekt moeten worden.

 • Dirk Peeters

  Zijn ze in goed gezelschap met Saoudi Arabië. Waarop VN zichzelf belachelijk maakt als praatbarak.

 • Steve Wildemeersch

  Maw. De ganse raad is fake en wegsmeten geld...