Filipijnen stappen jaar na aankondiging officieel uit Internationaal Strafhof

Een vrouw houdt tijdens een katholieke mis in Quezon in het noordoosten van Manila het portret omhoog van een dierbare die het slachtoffer geworden is van Dutertes nietsontziende drugsoorlog.
AP Een vrouw houdt tijdens een katholieke mis in Quezon in het noordoosten van Manila het portret omhoog van een dierbare die het slachtoffer geworden is van Dutertes nietsontziende drugsoorlog.
De Filipijnen stappen een jaar en drie dagen na de aankondiging officieel uit het Internationaal Strafhof (ICC). Het land stapt zondag 17 maart uit het ICC. Het Strafhof onderzoekt mogelijke misdaden tijdens de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte.

Daarnaast wordt ook het handelen van de president zelf onderzocht. Dat laatste onderzoek is de reden dat de Filipijnen het ICC verlaten.

Nadat het eerste onderzoek naar Duterte werd gestart, dreigde de president de ICC-aanklager op te pakken als zij naar de Filipijnen zou gaan. Fatou Bensouda startte het onderzoek nadat er een klacht werd ingediend door een Filipijnse advocaat.

Heksenjacht

Het onderzoek gaat ondanks het vertrek van de Filipijnen gewoon door.
Duterte startte kort na zijn verkiezing in 2016 een ware heksenjacht op alles wat met drugshandel en -gebruik te maken had. Honderden drugsdealers en gebruikers werden door burgers, agenten en militairen doodgeschoten.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte.
AP De Filipijnse president Rodrigo Duterte.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy De Volder

  Ik woon ook in de Filipijnen en ik kan alleen maar bevestigen dat wat Dirk Kerkhof zegt. Vroeger vielen hier in Davao veel meer drugsdoden door mensen waarvan de stoppen doorsloegen door drugs en ook door afpersing en corruptie. Dat hoor ik hier van iedereen. Drugsbaronnen regeren over heel de wereld boven de politie. Duterte zijn schrikbewind lijkt me het enige middel dat ertegen werkt en nog geen klein beetje.

 • Jan Van Rompaey

  Groot gelijk.

 • Jo Bosman

  Dirk Kerkhof. dikke zever vertel je. Duterte heeft 16 miljoen aanhangers op een bevolking van 120 miljoen. Dat noem jij een grote meerderheid. Dat noem ik een grote minderheid. Het is niet veiliger geworden. integendeel. nu worden mensen gewoon op straat afgeknald. 38 journalisten alleen al tijdens Dutertes periode Moord Brigades maken nu het land onveilig. Duterte heeft enkel de kleine druggebruiker aangepakt maar geen enkele grote waaronder zijn zoontje.

 • Luc De Clip

  En hoeveel duizenden stierven er ginds alleen al door de drugdealers en gebruikers?

 • Dirk Kerkhof

  Ik woon in de Filippijnen en ik constateer sedert president Duterte de macht heeft: 1. Veel minder corruptie dan vroeger - 2. De drug strijd was 100% nodig,:vroeger bestuurden de druglords het land via omgekochte politiekers - 3. Dat er doden vallen bij die druglords en pushers is normaal - die mensen zijn ook geen doetjes. 4. Klachten bij het ICC worden ingediend door de opositie die in hier in het land zelf niet aan bod komt. 5. De grote meerderheid van de mensen staat achter de president!