Ga naar de mobiele website
^ Top

Fidget spinners zijn gevaarlijker dan ze lijken

Enkele jongeren spelen met hun fidget spinners. Het speelgoed zou nu echter gevaarlijker zijn dan voordien werd gedacht.
EPA Enkele jongeren spelen met hun fidget spinners. Het speelgoed zou nu echter gevaarlijker zijn dan voordien werd gedacht.
Fidget spinners, de nieuwe speelgoedtrend onder jongeren, zijn gevaarlijker dan ze op het eerste zicht lijken. Na enkele incidenten waarbij kinderen stikten of het speelgoed zelfs in brand vloog, heeft de Amerikaanse consumentencommissie nieuwe veiligheidsvoorschriften verspreid.

Al enkele kinderen zijn bijna gestikt terwijl ze met een fidget spinner speelden. Afgelopen mei stikte een meisje van 10 jaar in een deel van haar fidget spinner, waarna het stukje chirurgisch verwijderd moest worden. Kinderen tot de leeftijd van 14 jaar lopen nog risico om te stikken in het stuk speelgoed.

Daarnaast liepen ook al verschillende jongeren brandwonden op door gebruik te maken van een fidget spinner op batterijen. Zo zijn er al meldingen van fidget spinners die smelten of zelfs in brand schieten.

Richtlijnen

"Terwijl het onderzoek naar de gevaren van fidget spinners loopt, zouden gebruikers van het speelgoed al enkele voorzorgsmaatregelen moeten treffen", Aldus Ann Marie Buerkle, hoofd van de consumentencommissie. "Fidget spinners moeten uit de buurt van kleine kinderen blijven omdat de spinners kunnen afbreken waardoor er kleine stukjes in de keelgaten van kinderen kunnen blijven zitten. Ook oudere kinderen mogen het speelgoed niet in hun mond stoppen door het gevaar op verstikking."

Over spinners op batterijen zegt de commissie nog dat ze nooit 's nachts mogen worden opgeladen en dat de gebruikers altijd in de buurt moeten zijn wanneer ze opladen. Ook is het gebruik van de bijgeleverde kabel aangeraden. Rookdetectors zijn daarnaast best aanwezig op de plaats waar de spinners opladen.

Niet alleen consumenten moeten rekening houden met het gevaar van fidget spinners, ook de verkopers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als de spinner bedoeld is voor kinderen jonger dan 12 jaar, moeten de verkopers ervoor zorgen dat de hoeveelheid lood in het speelgoed de maximale wettelijke limiet niet overschrijdt.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug