Fidel Castro vergelijkt NAVO met de SS

AFP
De voormalige Cubaanse president Fidel Castro beschuldigt de "cynische" Verenigde Staten en de Europese Unie ervan dat ze de NAVO gebruiken om oorlogen te ontketenen. In een vandaag door de Cubaanse media gepubliceerde tekst vergelijkt de 88-jarige 'lider maximo' het Atlantisch Bondgenootschap met de SS-eenheden (Schutzstaffel) van het Duitse naziregime.

"De Europese economische gemeenschap wordt met ijzeren hand en op onvoorwaardelijke wijze geleid door de Verenigde Staten. Die vinden dat de tijd is gekomen om de rekening te vereffenen met wat overblijft van twee grote naties (de Sovjet-Unie/Rusland en China), schrijft Castro. Beide landen zijn zo vermetel geweest de "door Europa en de VS aan de wereld opgelegde koloniale en imperiale orde te doorbreken". De agressieve bourgeoisregeringen van de NAVO-landen zijn door hun cynisme en hun pogingen om hun schandelijke privileges te behouden "de risee van Europa en de wereld geworden".

De voorbije weken had Castro verbaal vooral uitgehaald naar Israël en de Israëlische "genocide in de Gazastrook".

Vandaag kreeg ook de Republikeinse senator John McCain een sneer van de Cubaanse revolutionair. McCain, dixit Castro, staat onvoorwaardelijk achter Israël en "heeft meegewerkt aan het ontstaan van (de terreurgroep) Islamitische Staat die de macht heeft veroverd in grote delen van Irak en een deel van Syrië".