Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne overleden

Sergio Marchionne
Photo News Sergio Marchionne
De topman van Fiat Chrysler Sergio Marchionne is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica vandaag en het nieuws is bevestigd door de autobouwer. Marchionne werd omwille van gezondheidsredenen afgelopen weekend vervangen aan het hoofd van de autoreus. Bij een operatie aan zijn schouder waren ernstige complicaties opgetreden.

Marchionne nam in juni 2004 het stuur in handen bij Fiat en redde de Italiaanse autobouwer van het bankroet. Fiat fuseerde in 2014 met het Amerikaanse Chrysler en de multinational werd in oktober van dat jaar naar de beurs gebracht in New York.

Marchionne was in 2004 al de vijfde topman bij Fiat in twee jaar tijd. De autobouwer maakte in 2003 nog een verlies van meer dan 6 miljard euro. Marchionne kreeg de onderneming weer op de rails en twee jaar later werd opnieuw winst geboekt. Marchionne zette duizenden werknemers aan de deur, introduceerde nieuwe modellen en verkortte de tijd die nodig was om een nieuwe wagen in de markt te zetten van vier jaar naar 18 maanden. Tijdens het leiderschap van Marchionne vertienvoudigde de waarde van de onderneming.

Ferrari

In 2015 splitste Fiat Chrysler de Italiaanse sportwagenbouwer Ferrari af en bracht die naar de beurs. Marchionne bleef ook aan het hoofd van Ferrari. Zelf had Marchionne ook een collectie Ferrari's, die hij graag op de staart trapte. In 2007 crashte hij nog met een Ferrari op een snelweg in Zwitserland. "In de autobusiness gaat het soms eens mis", zei hij toen.

Marchionne had al aangekondigd dat hij van plan was om te vertrekken bij Fiat in 2019, maar omwille van zijn snel achteruitgaande gezondheid werd hij op 21 juli aan het hoofd van het autoconcern vervangen door de Brit Mike Manley, de man achter het succes van Jeep.

Marchionne werd geboren op 17 juni 1952 in het Italiaanse Chieti, als zoon van een politieagent. Toen hij 14 jaar oud was verhuisde de familie naar Toronto.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Daan Roos

    Een man die 7 dagen op 7 dagen voor zijn bedrijf werkte. In formule 1 Ferrari weer naar voren bracht door competente mensen te zoeken en te motiveren. Geld investeerde in het ontwikkelen van technieken die de motoren schoon, zuinig en plezierig maken. Een echte "auto"man!

  • Filip Traen

    Beste Sergio, bedankt voor wat je gedaan hebt voor de autobranche. Jij hebt ons de "new" Fiat 500, de "new" Fiat 124, de bloedmooie huidige Alfa Romeo's, de nieuwe Jeep Wrangler en nog vele andere wagens geschonken. Auto's die emotie zijn en de autoliefhebbers onder ons nog écht weten te raken. Rust in vrede, al hadden we veel liever gehad dat je nog lang onder de mensen was gebleven zodat ook jij nog langer kon genieten van je leven - en je auto's.