Fiat Chrysler beschuldigd van gebruik sjoemelsoftware bij 104.000 dieselmotoren in VS

Aandeel Fiat Chrysler crasht na geruchten over nieuw geval sjoemelsoftware

reuters
Ook autobouwer Fiat Chrysler is door de Amerikaanse milieu-autoriteit EPA beschuldigd van het gebruik van software waarmee emissies gemanipuleerd werden bij zowat 104.000 dieselvoertuigen in de Verenigde Staten. Er zouden grote gelijkenissen zijn met het dieselschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen, zo meldt de EPA. Op de New Yorkse beurs zakte het aandeel rond 17 uur Belgische tijd met 18,5 procent.

De handel in het aandeel Fiat Chrysler is stilgelegd op de beurs van Milaan, na een val met meer dan 16 procent toen de informatie over de beschuldigingen uitlekte.

Fiat Chrysler heeft in een reactie aan CNBC laten weten dat de autobouwer de aantijgingen betwist en van mening is dat zijn voertuigen voldoen aan de normen van de EPA.

Volgens de EPA gaat het om in de VS verkochte wagens van de modellen Jeep Grand Cherokee en Dodge Ram 1500 met 3.0-liter dieselmotoren van de modeljaren 2014, 2015 en 2016. Door de software zou er een grotere emissie van stikstofoxiden (NOx) zijn onder normale gebruiksomstandigheden.

Zowel de EPA als de California Air Resources Board (CARB) is een onderzoek gestart.