Fianna Fáil blijft Sinn Féin één zetel voor in Iers parlement

Sinn Féin, de partij van Mary Lou McDonald, heeft wel de meeste stemmen, maar niet de meeste zetels.
AP Sinn Féin, de partij van Mary Lou McDonald, heeft wel de meeste stemmen, maar niet de meeste zetels.
De Ierse oppositiepartij Fianna Fáil heeft de meeste zetels behaald bij de Ierse verkiezingen. De centrumrechtse partij behaalde 38 zetels, één meer dan de linkse nationalisten van Sinn Féin. De centrum-rechtse regeringspartij Fine Gael van premier Leo Varadkar komt uit op 35 zetels.

Sinn Féin, dat voorheen de politieke vleugel was van de IRA, had met 24,5 procent de meeste stemmen gekregen tegen 22,2 procent voor Fianna Fáil. De partij van premier Varadkar kreeg 20,9 procent van de stemmen. “We zijn de grootste, in zoverre dat we de meeste stemmen hebben gekregen”, had politica Mary Lou McDonald van Sinn Féin de overwinning opgeëist.

Het Ierse parlement telt 160 zetels. Zelfs een coalitie van een van de drie grote partijen heeft een derde partij nodig om tot een meerderheid te komen. Premier Varadkar had al laten weten samenwerking met Sinn Féin ‘geen optie’ te vinden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.