Festival Zwarte Cross stilgelegd

ANP
Het drukbezochte festival Zwarte Cross in  het Nederlandse Lichtenvoorde (provincie Gelderland) is vanwege het slechte weer voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat heeft de organisatie zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Bezoekers worden opgevangen in enkele bedrijfshallen, waar ze kunnen schuilen voor regen en wind.  De Zwarte Cross is een van de grootste festivals van Nederland en lokt elk jaar tienduizenden toeschouwers.

Nederland heeft zaterdagmiddag officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot zware storm.

121 km per uur

Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm. Maar een keer eerder kwam het in de zomer tot zware storm. Daarvoor moeten we terug naar 12 augustus 1914, aldus een woordvoerder.

De zwaarste windstoot tot nu toe, 121 kilometer per uur, was ook in IJmuiden. Zaterdagochtend kwam het al op diverse plaatsen aan de kust tot storm. Windkracht 9 werd in de ochtend als eerste gemeten in Hoek van Holland.

ANP