Ferry gekapseisd in Bangladesh: zeven doden

De rivier Meghna in Bangladesh waar de scheepsramp gebeurde.
Wikimedia De rivier Meghna in Bangladesh waar de scheepsramp gebeurde.
Een veerboot met meer dan 200 mensen aan boord is in Bangladesh in een storm gekapseisd en gezonken. Volgens politiewoordvoerder Ferdaeus Ahmed werden tot nog toe zeven mensen levenloos uit het water gehaald. Het ongeval deed zich voor op de rivier Meghna ter hoogte van de stad Munshiganj in het zuiden van het land, toen de ferry M.V. Miraz in een zomeronweer omsloeg.

Onder de eerste slachtoffers bevinden zich volgens lokale media een vrouw en een kind. Vele mensen worden nog vermist. Beelden tonen hoe helpers de kinderen uit de honderd meter brede rivier naar de oever droegen. De politie maakte enkele uren na het ongeval nog geen cijfers bekend over hoeveel mensen konden gered worden. Duikers van de brandweer en civiele bescherming helpen bij de zoektocht.

Het schip was volgens de media van de bootterminal in Sadarghat onderweg naar Sureshwar, toen plotseling een zware storm opstak. Het ging naar verluidt om een noordwester. Dat is een door donder en bliksem begeleide zomerstorm, die in april en mei in Bangladesh plotseling opduikt, als de lucht aan de grond bijzonder snel opwarmt.

In Bangladesh gebeuren er steeds weer zware ongevallen met veerboten. Twee jaar geleden kwamen tientallen mensen om toen een veerboot in aanvaring kwam met een vrachtschip. Eind 2010 waren bij drie ongevallen met ferry's in Bangladesh binnen de maand meer dan 160 mensen verdronken.

De ramp doet denken aan het ongeval met de Zuid-Koreaanse ferry op 16 april. Toen waren 476 mensen aan boord. Volgens de laatste officiële balans kwamen bij de ramp 281 mensen om. Drieëntwintig anderen zijn nog vermist. Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat het schip te veel passagiers vervoerde en minder stabiel was geworden door de illegale aanbouw van extra hutten in 2012.