Feministisch protestlied verovert steden en sociale media wereldwijd: “De verkrachter ben jij”

Bogota, Colombia.
AFP Bogota, Colombia.
Je zag het lied misschien al passeren op Facebook, Twitter of Instagram: ‘Un violador en tu camino’ ('Een aanrander op je weg’) is stilaan op weg om dé wereldwijde protestsong tegen geweld en seksueel misbruik tegen vrouwen te worden. Het protestlied komt oorspronkelijk uit Chili, waar een feministische groep de performance bedacht om aandacht te vragen voor het thema dat in de hele Spaanstalige wereld fel leeft.

‘Femicidio’, heet het in het Spaans: femicide of geweld dat specifiek tegen vrouwen is gericht. Vooral in Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Spanje zelf, is er al geruime tijd aandacht voor het probleem. De Chileense feministische actiegroep Las Tesis werkte het lied en de bijbehorende performance uit voor een protestmars op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Nadat het eerst vooral in de Spaanstalige wereld werd opgepikt, doet het nu wereldwijd de ronde. Het lied dook al op in Parijs, Londen, New York, Vancouver, Amsterdam en Berlijn. 

De tekst klaagt vooral het machismo en patriarchaat aan, dat “een rechter is die ons berecht omdat we geboren zijn”. Geblinddoekt zingen de vrouwen: “Onze straf is het geweld dat je niet ziet”, verwijzend naar het vaak verborgen huiselijk geweld tegen vrouwen. “Het is femicide. Straffeloosheid voor mijn moordenaar. Het zijn de verdwijningen. Het is het geweld”, klinkt het vooraleer het refrein losbarst: “De schuld lag niet bij mij, noch bij waar ik was, noch bij hoe ik gekleed was.”

Het lied verwijst ook specifiek naar de staat als “onderdrukker”. “De verkrachter ben jij. De agenten. De rechters. De staat. De president. De onderdrukkende staat is een verkrachtende macho.”

Ook in Parijs werd het lied al gezongen.
AFP Ook in Parijs werd het lied al gezongen.
Amsterdam.
AFP Amsterdam.
Rio de Janeiro, Brazilië.
AP Rio de Janeiro, Brazilië.
AFP
Santiago, Chili.
AP Santiago, Chili.
AP10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • judith wouters

  huiselijk geweld, verkrachting, straffeloosheid daaromtrent, genitale verminking, eremoorden, geen toegang tot onderwijs, kindbruiden, gedwongen huwelijken: de lijdensweg van vrouwen overal waar pijn is, emancipatie is nodig voor normale impact op kinderen.

 • vangeel guido

  Ongevraagd moet je van vrouwen afblijven.

 • jaak Peeters

  Ik zie daar geen feminisme in, maar zelfbewust verzet van vrouwen die hun "man" willen staan. Ik ben benieuwd hoe het verder loopt.

 • stefan crama

  Geweld tegen wie dan ook (vrouwen, mannen, kinderen, dieren) is onaanvaardbaar en zou veel zwaarder moeten gestraft worden.

 • Willy VanErps

  Echte Calimero’s. Vrouwen denken altijd dat zij de enige zijn die lijden onder geweld. Volgens hun theorie zouden er dus meer geweld gepleegd worden op vrouwen dan op mannen. Niet dus. Ze zouden beter protesteren tegen geweld in het algemeen.