Feministen hardhandig aangepakt: Saoedie-Arbabië dan toch niet op weg naar vrouwvriendelijke hervormingen

Photo News
Enkele weken voordat vrouwen uit Saoedie-Arabië  het recht krijgen om met de auto te rijden, haalt Kroonprins Mohammed bin Salman totaal onverwacht uit naar een groep feministen. Hoewel de kroonprins beweerde dat vrouwen gelijk moeten zijn aan mannen, liet hij de vrouwelijke activisten arresteren. Volgens Amnesty International is het land nog niet klaar om de hervormingen door te voeren. 

Kroonprins Mohammed bin Salman, bekend als MBS, heeft zichzelf gebrandmerkt als een hervormer. Hij staat erop dat de beperkingen van het conservatieve koninkrijk op vrouwenkleding, hun recht om te rijden, hun vermogen om een bedrijf te starten en hun vermogen om sportevenementen bij te wonen, erkend moeten worden. Hij heeft zelfs gezegd dat vrouwen "absoluut" gelijk zijn aan mannen.

Timing

Toch besloot de kroonprins om recentelijk hard op te treden tegen vrouwelijke activisten. Dat deed hij enkele weken voordat het rijverbod opgeheven zou worden. Internationale waarnemers staan dan ook versteld van de timing van zijn optreden.

Volgens Amnesty International werden de zes activisten en een andere persoon ervan beschuldigd een 'cel' te vormen. Volgens de kroonprins zouden ze een mogelijke bedreiging geweest zijn voor de nationale veiligheid van het land.

Lastercampagne

"Deze huiveringwekkende lastercampagne is een uiterst verontrustende ontwikkeling voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en activisten in Saoedi-Arabië. Dergelijke flagrante intimidatietactieken zijn absoluut niet te rechtvaardigen", zei Samah Hadid, directeur van Campaigns van Amnesty International in het Midden-Oosten.

De recente aanhoudingen passen wel in een patroon dat zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld: terwijl de kroonprins zijn heerschappij heeft bevestigd, is een breed scala aan zakenmensen, activisten, geestelijken en prinsen bijeengebracht en gearresteerd.

"Saoedi-Arabië kan niet doorgaan met het publiekelijk uitroepen van steun voor vrouwenrechten en andere hervormingen, terwijl ze tegelijkertijd nog steeds vrouwelijke activisten aanvallen. Het is gewoon een doordachte tactiek.”
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Andy Verachtert

  Feministen zijn de ongewenste uitwassen van de vrouwenrechten. Logisch dat ze die proberen te verbieden.

 • peter colson

  En is het niet ironisch dat in het westen de feministen zulke regimes onbewust steunen door te fulmineren dat de hoofddoek een vrije keuze is? Denken zij echt dat hun zusterlijke feministen in Arabië uit vrije wil een hoofddoek dragen? In het westen zullen dit kledingstuk uit vrije wil dragen,..... om hun steun te betuigen aan regimes als in Arabië. die vrouwen onderdrukken, en onze femisten juichen het nog toe ook

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, het feminisme wordt de ondergang van ons Avondland !

 • rudy van hecke

  en daar heeft onze achterlijke koning en reynders op uitstap geweest

 • Zaidi Fayrous

  Olie hebben ze in het westen graag, beide kanten zijn hypocriet.