Feministen hardhandig aangepakt: Saoedie-Arbabië dan toch niet op weg naar vrouwvriendelijke hervormingen

Photo News
Enkele weken voordat vrouwen uit Saoedie-Arabië  het recht krijgen om met de auto te rijden, haalt Kroonprins Mohammed bin Salman totaal onverwacht uit naar een groep feministen. Hoewel de kroonprins beweerde dat vrouwen gelijk moeten zijn aan mannen, liet hij de vrouwelijke activisten arresteren. Volgens Amnesty International is het land nog niet klaar om de hervormingen door te voeren. 

Kroonprins Mohammed bin Salman, bekend als MBS, heeft zichzelf gebrandmerkt als een hervormer. Hij staat erop dat de beperkingen van het conservatieve koninkrijk op vrouwenkleding, hun recht om te rijden, hun vermogen om een bedrijf te starten en hun vermogen om sportevenementen bij te wonen, erkend moeten worden. Hij heeft zelfs gezegd dat vrouwen "absoluut" gelijk zijn aan mannen.

Timing

Toch besloot de kroonprins om recentelijk hard op te treden tegen vrouwelijke activisten. Dat deed hij enkele weken voordat het rijverbod opgeheven zou worden. Internationale waarnemers staan dan ook versteld van de timing van zijn optreden.

Volgens Amnesty International werden de zes activisten en een andere persoon ervan beschuldigd een 'cel' te vormen. Volgens de kroonprins zouden ze een mogelijke bedreiging geweest zijn voor de nationale veiligheid van het land.

Lastercampagne

"Deze huiveringwekkende lastercampagne is een uiterst verontrustende ontwikkeling voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en activisten in Saoedi-Arabië. Dergelijke flagrante intimidatietactieken zijn absoluut niet te rechtvaardigen", zei Samah Hadid, directeur van Campaigns van Amnesty International in het Midden-Oosten.

De recente aanhoudingen passen wel in een patroon dat zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld: terwijl de kroonprins zijn heerschappij heeft bevestigd, is een breed scala aan zakenmensen, activisten, geestelijken en prinsen bijeengebracht en gearresteerd.

"Saoedi-Arabië kan niet doorgaan met het publiekelijk uitroepen van steun voor vrouwenrechten en andere hervormingen, terwijl ze tegelijkertijd nog steeds vrouwelijke activisten aanvallen. Het is gewoon een doordachte tactiek.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johny deman

  Die feministen zijn verward. Ze mogen met de auto rijden... maar nog steeds in een conservatieve maatschappij! En gelijk... daarmee bedoelt MBS gelijk voor god!

 • Delhaye Gabriel

  Staat te lezen op hun aangezicht watvoor onnozelaars het zijn Een vrouw is juist goed om hen te dienen in allerlei taken en Dex en verder zijn het gewoon afval

 • Arthur Houben

  Minachting voor de vrouw en liegen zit in hun genen,onbetrouwbare hypocrieten die de halve wereldbevolking schofferen. Daar zullen moslima's van hier zich vast op hun gemak voelen met hun hoofddoeken? Allen daarheen, waar wachten jullie nog op?

 • Dirk Vangossum

  Niet vergeten dat onze westerse dames het ook niet gemakkelijk hebben gehad om de rechten te verkrijgen welke ze nu hebben. En dan spreken al van meer dan 100 jaar.... Alles heeft toch zijn tijd nodig, zelfs in het facebooktijdperk.

 • johanneke li

  wat er niet in het artikel staat is waarvoor de vrouwen exact betoogden toen ze werden opgepakt en in welke omstandigheden? het is niet omdat je feminist bent dat zomaar alles toegelaten is.