Felle kritiek op Britse ex-minister Boris Johnson voor uitspraak dat brexitplannen "zelfmoordvest" zijn

Verenigd Koninkrijk zet mogelijk leger in om rust te bewaren na brexit

Boris Johnson.
AFP Boris Johnson.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die eerder dit jaar opstapte omdat hij het niet eens is met de brexit-plannen van premier Theresa May, heeft forse kritiek geleverd op zijn grootste rivale. Volgens hem heeft May "een zelfmoordvest rond de Britse grondwet" gelegd en "de ontsteker aan de Europese Unie gegeven". Zijn uitspraak leverde hem felle kritiek op, ook binnen zijn eigen partij.

Johnson tackelde May met de twee voeten vooruit in zijn zondagse column in The Mail on Sunday. Zo noemde hij de Britse plannen nog "een vernedering die tot eeuwigdurende politieke chantage" zal leiden. "In elk onderdeel heeft Brussel al gekregen wat het wilde. We zijn akkoord gegaan met hun tijdslijn, we zijn akkoord gegaan hen 39 miljard pond te geven, en dat allemaal in ruil voor niets."

Zijn partijgenoten zijn allerminst opgezet met de uitspraken van de ex-minister van Buitenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zei dat Johnson op zijn taal moet letten. Staatssecretaris voor Europese Zaken Alan Duncan ging nog verder en beloofde er alles aan te doen dat de vergelijking meteen "het politieke einde" van Johnson zal zijn. Een andere staatssecretaris bij Buitenlandse Zaken, Alistair Burt, noemde Johnsons taal "schandalig, ongepast en pijnlijk".

Leger ingezet na EU-uitstap?

De Britse politie werkt ondertussen aan een plan om sociale onrust te beteugelen die zou kunnen ontstaan na het uitblijven van een akkoord over de brexit tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. In een document dat in handen van The Sunday Times is gevallen, schrijft de politie dat het "goed mogelijk'' is dat militairen worden ingezet om te helpen bij het handhaven van de orde. De Britse politie vreest voor rellen en een golf van criminaliteit als er volgend jaar een "harde" brexit zou komen, zonder akkoord met Europa. 

Het coördinatiecentrum van de nationale politie in Groot-Brittannië waarschuwt dat er onrust zou kunnen ontstaan als de Britten te maken krijgen met bijvoorbeeld een tekort aan medicijnen en hogere prijzen voor consumptiegoederen. 

Daarbij wordt rekening gehouden met rellen drie maanden voor tot drie maanden na de brexit. De uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland voor 29 maart 2019, om 23 uur lokale tijd. In Noord-Ierland wordt dan weer rekening gehouden met het oplaaien van het geweld tussen katholieken en protestanten. Ook de smokkel, "de levensader van de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme", dreigt een grote uitdaging te worden.

Volgens The Sunday Times bespreekt de top van de nationale politie later deze maand het plan over de aanpak van eventuele onrust. Gevraagd naar een commentaar zei minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid dat hij verwacht dat er een akkoord zal worden bereikt met Brussel. "Maar we moeten op alles voorbereid zijn", klonk het nog.

Voor- en tegenstanders van de brexit betoogden deze week voor de Houses of Parliament in Londen.
REUTERS Voor- en tegenstanders van de brexit betoogden deze week voor de Houses of Parliament in Londen.

Britse vakbondsleden voor nieuw referendum

Ongeveer twee derde van de Britse vakbondsleden is ondertussen ook voor een nieuw referendum over de brexit. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2.700 leden van de drie grootste bonden, aldus The Guardian.

Van de leden van Unite, de grootste vakbond, is 59 procent voor een nieuwe volksraadpleging en wil 61 procent in de EU blijven. Peilingen onder de leden van de twee andere gepolste vakbonden, Unison en GMB, geven een vergelijkbaar beeld te zien.

Veel vakbondsleden denken dat de werkgelegenheid minder wordt als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Ook vrezen ze dat de levensstandaard omlaag gaat. De Britse vakbonden komen morgen bijeen voor een jaarlijks congres. Op die bijeenkomst wordt de brexit besproken.

REUTERS
REUTERS35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Van Hulst

  de EU bied, wie z'n gat verbrand ... amai amai m'n ogen

 • Guy Bekaert

  De EU bied geen toekomstperspectief , de monetaire unie is ten dode opgeschreven , maar ook politiek gezien drijft het de landen steeds verder uit elkaar . De Britten zullen tevreden zijn dat zij eruit zijn gestapt , en kunnen weer zelf beslissen over handels akkoorden wat nu wordt opgelegd door Europa , de inmenging werkt belemmerend en beknottend en laat geen eigen identiteit meer toe . Om nog maar niet te spreken over het open grenzen beleid .

 • Jan De Cock

  Zullen later blij zijn van uit EU gestapt te zijn doorbijten

 • josé delie

  De Amerikanen werden belogen alsook de Britten!!!

 • Karel Valgaern

  David Lievens: zijn vriendje Farage zit zijn zakken nog zo lang mogelijk te vullen in het EU parlement.... hoe hypocriet kan je zijn nietwaar?