Feestje loopt fataal af na ontploffing springkasteel: "Kinderen vlogen tientallen meters de lucht in"

EPA
Wat een fantastisch kinderfeest had moeten worden, is uitgedraaid op een drama. Enkele kinderen werden hoog in de lucht gekatapulteerd nadat een springkasteel in Catalonië vermoedelijk ontplofte. De tol is hoog. Een zesjarig meisje kwam om en zes andere kinderen raakten gewond.

Het incident deed zich rond 15u45 voor op het terrein van restaurant Ca l'Oller in de gemeente Caldes de Malavella in provincie Girona in Spanje.

Ambulances en traumahelikopters werden onmiddellijk ter plaatse gestuurd om de gewonde kinderen te ontzetten. Een zesjarig meisje overleed in het ziekenhuis in Vall d'Hebron aan haar verwondingen. Drie ernstig gewonde kinderen van 9, 7 en 6 jaar oud moesten voor behandeling naar ziekenhuizen in Sabadell en Barcelona gebracht worden. De Spaanse krant El Pais meldt verder dat de toestand van een van de  zwaargewonde kinderen, een meisje van 7, kritiek is. Drie anderen kinderen liepen lichtere verwondingen op.

EPA

Volgens Salvador Balliu, de burgemeester Caldes de Malavella, zijn de kinderen 10 tot 20 meter de lucht in gelanceerd. Hij benadrukte ook dat de oorzaak nog niet helemaal vaststaat en dat de politie een onderzoek heeft geopend.

Het zou ook kunnen dat een plotse windvlaag het springkasteel, dat nochtans stevig met kabels was verankerd, heeft opgetild. Maar op basis van wat getuigen hebben verteld, lijkt dit onwaarschijnlijk. Zij hoorden een luide knal. Bovendien werden er stukken plastiek op het dak van het restaurant teruggevonden. Een afgevaardigde van de Catalaanse regering verklaarde dat het springkussen helemaal boven het dak van het restaurant uit steeg om 30 meter verderop neer te storten.

Het luchtkasteel stond al enkele weken opgesteld aan het restaurant. Er had zich nog geen enkel probleem voorgedaan. Tot nu.

EPA