Ga naar de mobiele website
^ Top

Federale rechter in Hawaï blokkeert nieuw inreisverbod van Amerikaanse president

Trump trekt desnoods naar hooggerechtshof

President Donald Trump maant het publiek aan tot stilte tijdens een speech in Nashville.
REUTERS President Donald Trump maant het publiek aan tot stilte tijdens een speech in Nashville.
Een federale rechter in Hawaï heeft gisteren het nieuwe inreisverbod van Donald Trump geblokkeerd, slechts enkele uren voordat het in werking zou treden.
De Amerikaanse president Donald Trump hekelde ondertussen die "verkeerde" beslissing.

Met de schorsing van het decreet wordt volgens rechter Derrick Watson "onherstelbare schade" vermeden.

De administratie werkte langer dan een maand aan het nieuwe decreet, dat het oorspronkelijke inreisverbod moet vervangen. De implementatie van het eerste decreet werd door verschillende federale rechtbanken geblokkeerd. Door het nieuwe decreet zouden mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen 90 dagen lang de VS niet binnen mogen. Vluchtelingen zouden 120 dagen niet toegelaten worden.

Irak staat niet langer op de lijst en ook wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met een green card of visum. Ondanks deze aanpassingen kon het nieuwe decreet de rechterlijke toets niet doorstaan. Rechter Watson volgde de Trump-administratie niet in haar bewering dat het inreisverbod niet tegen de islam gericht is. "Het is ontegensprekelijk dat deze zes landen (...) vooral uit moslims bestaan, gaande van 90,7 procent tot 99,8 procent. Het is dus geen paradigmatische sprong om tot de conculusie te komen dat met het viseren van deze landen de islam wordt geviseerd", zo schrijft Watson volgens CNN in zijn beslissing. "Het zou zeker onjuist zijn om, zoals de regering dat doen, te concluderen dat het decreet dat niet doet."

Naast Hawaï vroegen ook verschillende andere staten aan federale rechters om het nieuwe decreet tijdelijk op te schorten, voordat het donderdag in werking zou treden. Mogelijk volgen er woensdag nog uitspraken van federale rechters in Maryland en Washington.

Slecht, verdrietig nieuws

Trump kondigde de beslissing van de rechter gisteren tijdens een rally in Nashville aan als "slecht, verdrietig nieuws". Hij had het over een ongeziene machtsoverschrijding van de rechters, en kondigde verder stappen aan. "We zullen vechten (...). We zullen zo ver gaan als nodig, tot aan het Hooggerechtshof als het moet. We zullen winnen."

"De grondwet geeft de president de macht om de immigratie op te schorsen in het nationaal belang", argumenteerde de Republikein.

Het nieuwe inreisverbod moest normaal vandaag in werking treden maar werd woensdag door een rechter in Hawaï opgeschort.

Warren: "0-2 voor de grondwet"

Senator Elizabeth Warren maakte zich gisteren in een reeks van tweets meteen blij om de beslissing van Hawaiiaanse rechter. "Blijkbaar blijft een illegale moslimban ook in andere bewoordingen nog steeds een illegale moslimban", tweette ze. "En dus werd het voorstel opnieuw tegengehouden door een gerechtelijk bevel."

Dat maakt volgens Warren "0-2 voor de Amerikaanse grondwet". De senator benadrukt dat een moslimban de inwoners van de VS absoluut geen extra veiligheid zou bieden, maar dat het er in tegendeel zelfs voor zou zorgen dan IS extra manschappen zou kunnen ronselen. De president maant ze dan ook aan om te stoppen met vechten tegen de regels van de wet, en te starten met vechten voor álle Amerikanen.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • joan lute

    Tja, als een rechter trrump zijn beslissingen niet wetmatig uitgevoerd ziet dan is het normaal dat deze opgeschort worden.

Meld een bug