Federaal parket schuift zaak-Puigdemont door naar Brussels parket

Carles Puigdemont op het moment dat hij een videoverklaring aflegde in Brussel.
REUTERS Carles Puigdemont op het moment dat hij een videoverklaring aflegde in Brussel.
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is bereid tot volledige samenwerking met de Belgische justitie, naar aanleiding van het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje heeft uitgevaardigd. Dat maakte Puigdemont vandaag zelf bekend op Twitter. Ondertussen heeft het federaal parket de vijf internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door Spanje overgemaakt aan het Brusselse parket. 

Dat ze worden overgemaakt, komt omwille van de banden die de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier voormalige regeringsleden hebben met Brussel. 

"We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie naar aanleiding van het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje", plaatste Puigdemont eerder vandaag in het Nederlands op Twitter.

Zijn advocaat Paul Bekaert stelt dat Puigdemont altijd al bereid was tot samenwerking met justitie. "We wachten nu op de uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel via het federaal parket", aldus nog de advocaat. 

Europees aanhoudingsbevel: wat nu?

Het federaal parket heeft gisteren vijf Europese aanhoudingsbevelen ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati.

De aanhoudingsbevelen kwamen er nadat de vijf donderdag niet voor de rechter in Madrid waren verschenen. De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

Het parket van Brussel stelt dat de aanhoudingsbevelen momenteel worden onderzocht met medewerking van het federaal parket en het parket-generaal van Brussel.

Hele procedure

Zodra de vijf betrokken personen zijn gevonden en voor de onderzoeksrechter gebracht, heeft die 24 uur de tijd om een beslissing te nemen. Hij kan beslissen om geen aanhoudingsbevel uit te schrijven, of dat wel te doen maar de personen eventueel voorwaardelijk vrij te laten.

Als de onderzoeksrechter een aanhoudingsbevel uitschrijft, komt het dossier bij de raadkamer, die binnen de twee weken moet beslissen of het Europese aanhoudingsbevel wordt uitgevoerd.

Het parket en de door het aanhoudingsbevel geviseerde personen kunnen in beroep gaan tegen de beslissing voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die heeft opnieuw twee weken de tijd. Ook is daarna cassatieberoep nog mogelijk, waarbij een beslissing eveneens binnen de twee weken moet worden genomen. 

Tot 100 dagen

Minister van Justitie Koen Geens zei gisterenavond dat het theoretisch en "in uitzonderlijke omstandigheden" tot 100 dagen kan duren voor de hele procedure is doorlopen. Dat wordt vandaag ook beaamd door Van Der Sijpt. Die timing is symbolisch niet onbelangrijk, want op 21 december vinden er vervroegde verkiezingen plaats in Catalonië. 

Puigdemont roept op tot eenheidslijst

De afgezette Catalaanse leider heeft  eerder vandaag op Twitter alle Catalaanse politieke partijen die voor onafhankelijkheid zijn, opgeroepen om een eenheidslijst te vormen voor de regionale verkiezingen op 21 december.

De regering in Madrid besliste donderdag om de Catalaanse regering de laan uit te sturen, het regionale parlement te ontbinden en nieuwe regionale verkiezingen te houden. De separatisten zijn het niet eens met die beslissing maar zullen de verkiezingen niet boycotten. 

"Voor alle democraten is het moment gekomen om zich te verenigen. Voor Catalonië, voor de vrijheid van de politieke gevangenen en voor de Republiek", schreef Puigdemont vandaag op Twitter.

Zijn eigen centrumrechtse partij PDeCat kondigde gisteren al bezig te zijn met de vorming van een coalitie. Puigdemont heeft laten uitschijnen dat hij overweegt om deel te nemen aan de verkiezingen, desnoods vanuit België.

De Catalaanse leider kwam samen met vier ex-ministers naar ons land toen duidelijk werd dat het Spaanse gerecht van plan was om de Catalaanse regering te vervolgen.

De Spaanse rechter verwierp de vraag van Puigdemonts advocaat om hem vanuit België te laten verhoren via een videoverbinding. Integendeel, de rechter beval “de zoektocht, arrestatie en gevangenneming van Carles Puigdemont (sic)”.

Carles Puigdemont en de 4 ex-ministers die in België verblijven: (top L-R) Antoni Comin, Lluis Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsati.
EPA Carles Puigdemont en de 4 ex-ministers die in België verblijven: (top L-R) Antoni Comin, Lluis Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsati.136 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos duriau

  Dat is nu eenmaal het probleem in dit land , het ene parket schuift door naar het andere . In de politiek net hetzelfde , de ene regering schuift het door naar de andere en niets geraakt er opgelost , kost enkel veel geld .Dit land moet dringend terug naar 1 regering of we betalen ons te pletter aan belastingen om dat allemaal te onderhouden.

 • Tom Faes

  Vliegtuig opzetten en laten vertrekken .Als het moeilijk is Francken oproepen ( heeft ervaring ) en meesturen ook De Wever , want die laat zijn vrienden niet in de steek, mag mee , maar wel niet terugkomen ,ok ?

 • Valentin Valmont

  Duidelijk crisis in Europa. Plots weet men niet wat te zeggen of welk standpunt in te nemen. Het is een delicate kwestie waarbij precedenten voorvallen wel eens als een boemerang terug kunnen komen.

 • marie-christine coussement

  de belastingbetaler in belgie betaalt wel

 • paul van de velde

  Waarom komen ze hier altijd in België om de strijd van hun thuisland uit te vechten? Blijf in je land en vecht daar voor je idealen, maar kom er ons niet mee lastig vallen. Wij hebben al problemen genoeg met onze eigen bevolking.