Ga naar de mobiele website
^ Top

FBI onderzoekt mogelijke Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen

REUTERS
De FBI voert onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Republikein Donald Trump, inmiddels president van de VS, en de Russische regering. Dat heeft de baas van het Federal Bureau of Investigation, James Comey, vandaag op een hoorzitting in het Congres bevestigd. De hele hoorzitting draaide uiteindelijk uit op ontkenningen van door president Trump geuite beschuldigingen.

Meer bepaald gaat de FBI, aldus Comey voor het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, met toestemming van Justitie na of er een mogelijke "samenwerking" is geweest tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russische regering. Het bevestigen dat er een onderzoek gaande is, is een uitzonderlijke stap voor de Amerikaanse binnenlandse politiedienst. Comey motiveerde dat wegens "het uitzonderlijke publieke belang" van de zaak.

Het onderzoek is geheim en Comey wou dan ook niet verder uitweiden over, onder andere, wie er zoal wordt onderzocht en welke aard die veronderstelde contacten hadden. Niet elk contact op diplomatiek niveau kan namelijk als een wetsovertreding worden gezien, maar enkel als diplomatie. Voor nationaal veiligheidsadviseur Mike Flynn was het in het geheim houden van diplomatiek overleg met Russische functionarissen alleszins voldoende om ontslagen te worden. Dat lot is misschien ook minister van Justitie Jeff Sessions beschoren wegens, eveneens, liegen over contacten met Russen.

Voor hetzelfde comité verklaarde later Mike Rogers, de baas van de NSA (National Security agency), dat zijn dienst bij haar bericht uit januari blijft. Dat bericht, een "assessment" (inschatting), luidde dat Moskou de kandidate van de Democraten, Hillary Clinton, wou verzwakken, maar niet dat de Russen Trump in het Witte Huis wilden. Wat het Kremlin dan wel wou, is onduidelijk. Tot voor een klein jaar gold Trump als volkomen kansloos voor het Witte Huis.

Deze ochtend had Trump nog in enkele tweets de hele kwestie afgedaan als "fake news" (nepnieuws) en een campagne van de Democraten, die er niet in slagen hun nederlaag te aanvaarden. Trump wond zich vooral op over de vele "lekken" van vertrouwelijke informatie vanuit de inlichtingendiensten - de VS heeft er 17 - die niet getraceerd (kunnen) worden.

Over Trumps beschuldiging als zou hij in opdracht van zijn voorganger Barack Obama zijn afgeluisterd, luidde het van Comey dat hij ter zake "geen informatie" heeft. Dat gebrek aan informatie leidde Comey tot de uitspraak dat Trump vorig jaar "niet werd afgeluisterd". Ook het ministerie van Justitie is die mening toegedaan, aldus de FBI-baas. Trump had in zijn Obamagate-theorie ook de Britse geheime dienst GCHQ betrokken. Na de GCHQ weerlegde vandaag ook NSA-baas Rogers die aantijging.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug