FBI ondervraagt tweede vrouw die Brett Kavanaugh beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag

Deborah Ramirez (links) en Brett Kavanaugh.
RV/PN Deborah Ramirez (links) en Brett Kavanaugh.
Het Amerikaanse FBI heeft gisteren één van de drie vrouwen ondervraagd die Brett Kavanaugh beschuldigen van seksueel wangedrag. Deborah Ramirez zegt dat de kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof zich in haar bijzijn ontblootte tijdens een feestje in de jaren 80. Ze studeerden toen allebei aan de universiteit van Yale.

Tijdens het gesprek met de FBI zou de vrouw details gegeven hebben over wat er precies gebeurde tijdens het feestje, zo zegt een bron dichtbij het onderzoek volgens het persbureau AP. Ze zou ook namen gegeven hebben van mensen die haar verhaal konden bevestigen.

Studiegenoot

Gisteren heeft ook een andere studiegenoot van Kavanaugh verteld dat de man “regelmatig dronk” en “stevig doordronk”. Daarmee spreekt Charles Ludington – die doceert aan de North Carolina State University – tegen wat de rechter zelf zei in zijn getuigenis voor de speciale Senaatscommissie die zijn benoeming moest onderzoeken. “Ik was erg ontdaan over de foute manier waarop Brett Kavanaugh zichzelf neerzette als hij het had over zijn drinkgedrag op Yale”, zei hij gisteren. “Bij verscheidene gelegenheden hoorde ik hoe hij lalde en zag ik hoe hij strompelde na de consumptie van alcohol. Als Brett dronken was, dan was hij vaak strijdlustig en agressief”, klonk het ook nog. (lees hieronder verder)

Deborah Ramirez.
AP Deborah Ramirez.

Ludington benadrukte dat wie drinkt in zijn jeugd daar niet levenslang voor veroordeeld moet worden, maar dat hij gewoon bezorgd was over de verklaringen van Kavanaugh onder eed.

Kavanaugh getuigde vorige week donderdag voor de Senaatscommissie na beschuldigingen van een eerste vrouw, dr. Christine Blasey Ford. Die zegt dat hij haar probeerde te verkrachten tijdens een feestje, toen de twee nog op de middelbare school zaten.

Groepsverkrachtingen

Er dook ook een derde getuigenis op over seksueel wangedrag van Julie Swetnick, maar zij werd volgens haar advocaat nog niet gecontacteerd door de FBI. Amerikaans president Donald Trump verbood de FBI dat te doen. Volgens Swetnick was Kavanaugh aanwezig op feestjes waar dronken meisjes het slachtoffer werden van groepsverkrachtingen. (lees hieronder verder)

Julie Swetnick.
AP Julie Swetnick.

Brett Kavanaugh ontkent alle aantijgingen. De speciale Senaatscommissie keurde zijn kandidatuur intussen goed, Republikeinen tegen Democraten, maar met de voorwaarde dat het FBI een week de tijd krijgt om de aantijgingen aan het adres van Kavanaugh te onderzoeken. Daarna moet de Amerikaanse senaat stemmen over de goedkeuring van de kandidatuur van de rechter.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katrien Weyn

  Swetnick is alvast in het verleden vervolgd geweest voor het maken van valse beschuldigingen. Ook de verklaringen van Ford zitten vol tegenstrijdigheden, gaten en er is geen enkel bewijs. Meer nog, 'getuigen' ontkennen het. Dit is politiek gemotiveerd. Als kan aangetoond worden dat deze dames de boel belazeren hoop ik dat ze vervolgd en streng gestraft worden.

 • Eida Lam

  Diane, waarom willen die vrouwen zelf niet aan de leugendetector gaan hangen? En daarbij wil ik ook nog eens wijzen op wat Ford uberhaupt zelf heeft gezegd: de muziek werd hoger gezet zodat ze mij niet zouden kunnen horen schreeuwen, een paar tellen later: ik kon de gesprekken beneden horen. Nu mag u daarvan denken wat u wil maar in mijn ogen lijken die twee uitspraken incompatibel met elkaar, wat altijd wijst op een leugen.

 • Diane Bernaerts

  Ik dacht net hetzelfde, Frieda: belemmering van de rechtsgang is reden voor impeachment! Waarom denkt die idioot dat HIJ mag bepalen wie er mag/moet verhoord worden en wie niet? Als Kavanaugh onschuldig is, is het toch geen probleem dat ook dié vrouw verhoord wordt?

 • Hendrik De Weerdt

  Gaat dat nu over iets dat 38 jaar geleden zou gebeurt zijn. Kom hé, ga eens op een ander zagen.

 • Chris Vandorpe

  Gewoon alle partijen aan de leugendetector en zaak opgelost, maar zoals gewoonlijk zijn zij die het hardst(bleitend) hun onschuld uit schreeuwen tegen zo n test , raar he?