FBI hield decennialang leven en werk van zwarte Amerikaanse schrijvers in de gaten

J. Edgar Hoover.
wikimedia J. Edgar Hoover.
Pas vrijgegeven documenten van de Amerikaanse federale recherche FBI tonen aan hoe de dienst onder zijn beruchte baas J. Edgar Hoover decennialang het leven en werk van tientallen vooraanstaande zwarte Amerikaanse schrijvers in de gaten hield. Dit heeft de Britse krant The Guardian vandaag op gezag van academicus William Maxwell van de Washington University in St Louis bericht.

Maxwell vroeg informatie op over 106 afro-Amerikaanse schrijvers die volgens hem de FBI konden aanbelangen. De helft van hen (51) hadden een dossier, gaande van drie tot 1.884 pagina's, in de periode dat Hoover het bureau leidde (1919 tot 1972).

De aandacht van de FBI voor de "zwarte literatuur" werd gevoed door de "persoonlijke fascinatie voor de zwarte cultuur" van Hoover, zegt Maxwell in een boek dat op 18 februari verschijnt. Hoover zag met name een "rijzende alliantie tussen zwarte literatuur en zwart radicalisme". Er is ook het feit dat vele afro-Amerikaanse schrijvers ooit wel eens banden hadden met socialistische of communistische politiek.

Zo hield de FBI van nabij de verplaatsingen van die schrijvers in de gaten, en wist de dienst dankzij informanten soms al voor publicatie over de inhoud van literaire productie.