FBI en CIA gebruikten oud-nazi's als spion

PHOTO_NEWS
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben tijdens de Koude Oorlog minstens 1000 ex-nazi's als spion of informant ingezet. Dat meldt de New York Times. FBI-directeur J. Edgar Hoover en CIA-directeur Allen Dulles hebben in de jaren 50 "op agressieve wijze voormalige nazi's gerekruteerd", bericht de krant onder aanhaling van onlangs vrijgegeven documenten en interviews.

De waarde van de nazi's voor hun werk tegen de Russen en communisten was voor de diensten van hoger belang dan hun "morele misstappen" die ze tijdens hun werk voor het regime van Hitler hadden begaan. Na de Tweede Wereldoorlog hadden het Amerikaans leger, de CIA, de FBI en andere geheime diensten minstens 1000 ex-nazi's en collaborateurs aangesteld, vat Richard Breitman van de American University in Washington samen. De Holocaust-expert analyseerde met een door de regering benoemde ploeg de ooit geheime documenten.

De inlichtingendiensten beschermden ook elke agent tegen strafvervolging. Zo had de CIA een SS-officier als spion aangeworven, ook al had die zich volgens hen waarschijnlijk "aan kleine oorlogsmisdaden" schuldig gemaakt. In 1994 werden de autoriteiten door de Amerikaanse geheime dienst aangemaand hun onderzoek te laten vallen tegen een voormalige spion, die met het bloedbad van tienduizenden joden in Litouwen in verband werd gebracht.

Een andere SS-officier, die voor de CIA in Europa als spion werkte, was in een vroeger leven topassistent van Adolf Eichmann, de leider van de organisatie die bevoegd was voor de deportatie van alle joden naar de vernietigingskampen. "Als beloning voor zijn bewezen diensten na de oorlog" liet de CIA zijn hele familie in 1954 naar de Verenigde Staten overbrengen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels