FBI arresteert baas van rechtse anti-migrantenmilitie die op eigen houtje grens met Mexico bewaakt

Larry Mitchell Hopkins, alias ‘Striker’ in een camper van zijn anti-migrantenmilitie ergens aan de grens met Mexico.
AFP Larry Mitchell Hopkins, alias ‘Striker’ in een camper van zijn anti-migrantenmilitie ergens aan de grens met Mexico.
De baas van een gewapende militie, die op eigen houtje de Amerikaans-Mexicaanse grens patrouilleert op zoek naar migranten, is opgepakt voor verboden wapenbezit. Dat maakte de FBI vandaag bekend.

De verdachte, Larry Mitchell Hopkins (70), bijgenaamd 'Striker', is de leider van de United Constitutional Patriots (UCP), een kleine, zwaarbewapende groep die vooral uit ex-soldaten bestaat. De groep patrouilleert de grens tussen de Amerikaanse staat New Mexico en de Mexicaanse staat Chihuahua, naar eigen zeggen tot de grensmuur van Mexico die president Donald Trump heeft beloofd er is. De UCP houdt ook migranten tijdelijk vast, terwijl ze zich voordoen als de echte Amerikaanse grenspolitie en verspreidt extreem-rechtse complottheorieën. 

“Dit is een gevaarlijke crimineel die niet met wapens zou mogen rondhangen in de buurt van kinderen en families”, aldus de procureur-generaal van de staat New Mexico, Hector Balderas. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard drukte tegelijkertijd zijn "diepe bezorgdheid uit over de intimidatie en afpersing van migranten door milities aan de grens met New Mexico. Dit soort praktijken kan leiden tot mensenrechtenschendingen van personen die migreren of asiel zoeken in de VS", zegt hij in een persbericht. 

Ophef

Over de acties van de burgerwacht is in de VS onlangs ophef ontstaan nadat op sociale media video’s van de militie zijn geplaatst, waarin te zien is hoe gewapende mannen migranten die net de grens zijn overgestoken tegenhouden. De migranten, onder wie vrouwen en kinderen, moeten op de grond zitten, waarna ze worden overgedragen aan de officiële grenspolitie.

Striker en Viper, die met deze schuilnamen hun identiteit proberen te beschermen, in hun camper aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.
AFP Striker en Viper, die met deze schuilnamen hun identiteit proberen te beschermen, in hun camper aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Tja, als de POTUS reeds 2,5 jaar polariserende speeches geeft, waarbij de fascistische en racistische ideologieën je om de oren vliegen dan moet men niet verwondert zijn dat zulke incidenten plaatsvinden.

 • Karel Tichmann

  Opgepakt voor verboden wapenbezit? Larry Mitchell Hopkins is niet opgepakt omdat hij de grens bewaakte, maar omdat hij is een veroordeelde misdadiger (felon) is, die bij Federale wet, geen wapens mag bezitten of om mag gaan met mensen die wapens bezitten. bv. Als hij in een auto zit en de bestuurder heeft een wapen op zak (CCW), dan kan hij gearresteerd worden.

 • Nicolas Van Hoecke

  Gewoon omdat hij wapens heeft, dacht dat Trump er blij mee zou zijn....zo mensen werken onofficieel samen met de echte grenspolitie. Daar is eens een docu over geweest. Maar normaal moeten ze dan gewoon de grenspolitie opbellen en daar stopt het. Sommigen gaan uiteraard altijd een stap verder.

 • Walter Decock

  Moet de onozele wapenlobby nu niet direct reageren met hun first amendement ? Er zijn al meer dan genoeg cowboys in deze wereld, opsluiten is de enige oplossing!

 • Patrick Kelchtermans

  Dat krijg je in the land of the free, free als je wit bent en Amerikaans spreekt tenminste, een bende zwaarbewapende cowboys met waanideeen en een godcomplex. Als ze dit willen volhouden tot de muur er staat, beginnen ze best met het alvast opleiden van de volgende generatie. Want de Mexicanen doen betalen, schijnt niet zo goed te lukken als aanvankelijk rondgetoeterd door de Almachtige Grote Leider.