Fatima (12) is zo mager dat ze amper kan bewegen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Amper 10 kilo weegt de 12-jarige Fatima Hadi. Het meisje uit Jemen lijdt aan ernstige ondervoeding. Samen met haar gezin is ze op de vlucht voor het militaire conflict in het Arabische land. Met Fatima krijgt de grootste humanitaire crisis een gezicht.

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is Fatima één van de twee miljoen kinderen die getroffen wordt door de hongersnood in het land. Jemen gaat sinds 2015 gebukt onder militaire conflicten tussen Houthi-rebellen en regeringstroepen. De Verenigde Naties zeggen dat de gevechten geleid hebben tot de grootste humanitaire crisis in de wereld. Naar schatting zijn er zo’n 22 miljoen mensen in nood.

De familie van Fatima sloeg op de vlucht voor gevechten en luchtaanvallen. Ze wonen nu onder een boom. Het gezin moest alles achterlaten wat ze hadden. Er was amper voedsel voor de kinderen. Daardoor is Fatima ernstig ondervoed geraakt, haar toestand is levensbedreigend. Haar vader bezocht met haar verschillende ziekenhuizen, maar de gezondheid van Fatima verbetert voorlopig niet.

Fatima (12) weegt amper 10 kilo
AP Fatima (12) weegt amper 10 kilo

De Verenigde Naties bespreken deze week op een top in Genève welke steunmaatregelen het naar het Arabische land kan sturen. De VN hoopt meer dan 4 miljard dollar te kunnen uitrekken voor de humanitaire operaties. Dat zou een recordbedrag zijn.

Volgens de VN kostte het conflict al het leven aan 7.000 burgers en raakten er meer dan 11.000 gewond in de gevechten. In december werd nog een staakt-het-vuren getekend in Stockholm tussen de regering en de Houthi-rebellen. Maar nog geen maand later bleek dat akkoord een dode letter. De Houthi-rebellen pleegden een nieuwe drone-aanval begin januari.

(REUTERS/Mohamed al-Sayaghi)
REUTERS (REUTERS/Mohamed al-Sayaghi)
(REUTERS/Khaled Abdullah)
REUTERS (REUTERS/Khaled Abdullah)
(Photo by Mohammed HUWAIS / AFP)
AFP (Photo by Mohammed HUWAIS / AFP)
(EPA/YAHYA ARHAB)
EPA (EPA/YAHYA ARHAB)36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Catherine Bogaerts

  Dus als Saudi arabie het niet doet moeten we deze mensen maar laten creperen want wij doorvoede burgers kunnen dan zeggen dat we het hart op de juiste plaats hebben. In welke egocentrische maatschappij leven we vraag ik me af. De handen in onschuld wassen en op ski-verlof er eens goed invliegen. De Saudi's moeten het maar doen en laat ze doodvallen. Wat zijn wij vlamingen toch een vrijgevig volk.

 • ANN LIMBOS

  Er zijn zoveel schandalig rijke moslim landen. Staat niet in de koran dat ze hun geloofsgenoten moeten helpen ? Moet het van de " ongelovige honden " van christenen komen ?

 • Pascal De Vlieger

  De enige reden dat er hongersnood is in Jemen is dat Saoedie-Arabië er oorlog voert, dus laat hen maar betalen

 • cindy mertens

  Begrijpend lezen. Dit gezin heeft een periode van ondervoeding meegemaakt (nu dus niet meer), de vader is intussen met het meisje al naar verschillende ziekenhuizen geweest, waar ze geprobeerd hebben hen te helpen - maar het meisje komt er maar niet bovenop. Vandaar dat de vader er minder uitgemergeld uitziet.

 • Carlo Verstappen

  De schande van de eeuw, en niemand doet er iets aan.