Ga naar de mobiele website
^ Top

Fatah en Israël positief over plannen van Obama

Israël en de Palestijnse Autoriteit staan positief tegenover de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama. Samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, deed hij gisteren zijn plannen voor Israël en Palestina uit de doeken. De woordvoerder van Hamas noemde de plannen nieuwe wijn in oude zakken. Obama legt de bal, zoals de VS al jaren doen, exclusief in het Palestijnse kamp: dat moet het "Israëlische bestaansrecht" erkennen en het geweld afzweren.

Gezant
Obama gaat onder meer de 75-jarige George Mitchell benoemen als zijn gezant in het Midden-Oosten. Mitchell is een diplomatiek veteraan, die eerder al meewerkte aan het vredesproces in Noord-Ierland. Daar werkte hij nauw samen met toenmalig Brits premier Tony Blair. Het duo zal ook nu weer samenwerken omdat Blair speciaal gezant is in het Midden-Oosten, voor het zogenaamde Kwartet (de VN, de VS, de EU en Rusland). Mitchell moet zorgen voor een duurzame vrede tussen Israël en Palestijnen. Hij is alleszins minder pro-Israëlisch dan Dennis Ross, die tot voor kort werd getipt als Obama's Midden-Oostengezant.

Steun
Tijdens zijn toespraak beloofde Obama dat hij Israël zal blijven steunen. In een beleidsdocument verleent Amerika steun aan "het recht op zelfverdediging van Israël", in het geval van de oorlog tegen Libanon uit 2006; over het Palestijnse recht op zelfverdediging (tegen de bezetting) rept Washington nog steeds met geen woord. In hetzelfde document wordt ook geen gewag gemaakt van het conflict in Gaza. Een tweestatenoplossing (gebaseerd op de VN-resoluties 242 en 338) wordt in dat document nog altijd als de best mogelijke oplossing naar voor geschoven.

Raketten
Nog tijdens zijn toespraak riep Obama Hamas op te stoppen met raketten af te vuren op Israël, net zoals ook zijn voorganger Bush al had gedaan. Tegelijk vroeg hij echter ook aan Israël om "zijn troepen volledig weg te trekken uit Gaza." De nieuwe president toonde zich ook "bezorgd" om de doden, zowel aan Israëlische als Palestijnse kant, en het lijden in Gaza. Hij verklaarde dat zijn medeleven uitgaat naar de "burgers die het zonder voedsel, water of medische zorg moeten doen".

Positieve reacties
Zowel Israël als de met het westen meewerkende Fatah van Mahmud Abbas verwelkomde Obama's inspanningen. De woordvoerder van het Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Jigal Palmor, omschreef de eerdere samenwerking met de nieuwe gezant voor het Midden-Oosten als "uitstekend." En ook het hoofd van het Palestijnse onderhandelingsteam zag de benoeming van Mitchell als een eerste snelle en positieve stap. En Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van Abbas, "kijkt uit" naar de samenwerking.

Angry Arab
Maar lang niet iedereen was zo positief. De bekende blogger the Angry Arab, een Libanees-Amerikaanse prof politieke wetenschappen aan onder andere Berkeley, schreef dat Obama's "speech over het Midden-Oosten evengoed geschreven kon zijn door de (ultrarechtse politicus) Benjamin Netanyahu". Hij vergeleek die toespraak ook met "zuur strooien in de wondes van de kinderen van Gaza." 'Angry arab' professor Asad Abu Khalil vindt het ook ongehoord dat de "Palestijnse autoriteit" plots de enige spreekbuis van de Palestijnen blijkt - dat terwijl Abbas in de gehele Arabische wereld als een quisling wordt gezien en Fatah door jarenlange corruptie zijn geloofwaardigheid onder de Palestijnen is kwijtgespeeld. (belga/dpa/gb)

Meer over


Meld een bug