Farmareuzen krijgen monsterboete in Frankrijk, in België sleept onderzoek al 6 jaar aan

REUTERS
Twee grote farmabedrijven, Novartis en Roche, zijn in Frankrijk veroordeeld tot een boete van liefst 445 miljoen euro omdat ze de prijs van een geneesmiddel kunstmatig hoog hebben gehouden. In België wordt exact hetzelfde dossier al 6 jaar onderzocht. Voorlopig zonder resultaat.

Alles draait rond Lucentis en Avastin, dat zijn twee geneesmiddelen die oogartsen gebruiken tegen ouderdomsblindheid. Lucentis (van Novartis) kost per spuitje een slordige 1.200 euro en Avastin (van Roche) amper 40 euro. Ondanks dat enorme prijsverschil is Avastin echter nooit doorgebroken in Europa. En dat komt omdat Roche steevast geweigerd heeft om het middel - dat oorspronkelijk bedoeld is om kanker te behandelen - te registreren voor ouderdomsblindheid. Volgens Roche is Avastin onveilig voor het gebruik als ooginjectie. Tal van studies hebben dat al weerlegd. Zolang Roche de bijsluiter echter niet aanpast, hebben oogartsen geen keuze: als ze niet aansprakelijk willen gesteld worden voor eventuele bijwerkingen, dan moeten ze naar het veel duurdere Lucentis grijpen. En ook de overheid betaalt enkel Lucentis terug.

Monsterboetes

In Italië is een consumentenorganisatie in 2013 er echter achter gekomen dat Novartis en Roche onder één hoedje zouden hebben gespeeld. Dat leidde in dat land na amper één jaar onderzoek al tot boetes van in totaal 182 miljoen euro. Ook in Frankrijk werd klacht ingediend bij de mededingingsautoriteit. Die kondigden gisteren een monsterboete van 445 miljoen euro aan voor alle betrokken bedrijven. Novartis moet 385 miljoen ophoesten en Roche en het kleinere Genentech samen zo’n 60 miljoen. Alle firma’s gaan in beroep. In ons land loopt sinds eind 2014 ook een onderzoek na een klacht van Test-Aankoop. Bijna zes jaar later is dat echter nog steeds niet afgerond. “Ons onderzoek loopt nog”, bevestigt de Belgische Mededingingsautoriteit. Vorig jaar becijferde deze krant al dat de vermoedelijke marktmanipulatie onze overheid dik 500 miljoen euro gekost heeft. (JBG)

Lees ook:

HLN Onderzoek - Farmabedrijven graaien half miljard euro uit sociale zekerheid en overheid kijkt toe (+)

De Block betwist half miljard euro verlies voor sociale zekerheid maar ‘mag’ dat niet bewijzen (+)
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Raes

  Van zodra er bijkomend onderzoek toegekend wordt en dat leidt tot uitstel van het proces zou de tijd op verjaring moeten stopgezet worden.

 • Johan De Bruycker

  Politiek en gerecht omkopen en de verjaring is een feit...België,het Wit-Rusland van de EU.

 • Ronny Biesen

  In Belgie komen alle grote criminelen weg ermee zonder straf. Of je nu van een persoon of een bedrijf spreekt, het maakt niet uit. Wij hebben een luie justitie en gerecht dat enkel burgers beboet met gas boetes en flitsboetes. Dat is het eenvoudigste en vereist voor de ambtenaren het minste werk. Geens faalt als altijd.

 • Mark Smeyers

  Als er zo'n boetes in de lucht hangen zullen deze 'reuzen' wel enkele miljoenen cadeau gedaan hebben om de zaak zo lang mogelijk aan te laten slepen ... tot het verjaard is.

 • els van asch

  Verjaring afwachten, misschien?