Farmagroep Roche stopt twee studies naar ziekte van Alzheimer na tegenvallende resultaten

Foto ter illustratie.
ANP Foto ter illustratie.
De Zwitserse farmagroep Roche maakt een einde aan twee klinische trials waarin een behandeling van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium werd onderzocht, na tegenvallende onderzoeksresultaten. Het is de zoveelste tegenvaller in het onderzoek naar de ziekte.

De groep uit Bazel beëindigt de studies Cread 1 en Cread 2 naar de molecule crenezumab, die in de derde fase zaten, omdat uit tussentijdse resultaten blijkt dat ze de doelstellingen hoogstwaarschijnlijk niet zullen halen.
"Hoewel de resultaten ontgoochelend zijn, dragen ze betekenisvol bij tot ons begrip van de ziekte van Alzheimer", zegt de medisch directeur van Roche, Sandra Horning. Een andere studie rond crenezumab wordt voortgezet, net als andere potentiële behandelingen.

Dementie treft ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd en er zijn ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen per jaar

Roche

Dementie treft ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd en er zijn ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen per jaar, aldus Roche. En alzheimer is de meest verspreide vorm van dementie. Er bestaat geen geneesmiddel voor, de bestaande medicijnen kunnen alleen de symptomen verminderen, maar niet de voortgang van de ziekte tegenhouden.

Geen succes

De klinische testen rond alzheimer mislukken een na een. Het voorbije jaar moesten laboratoria als Lundbeck, Takeda, Merck &Co, Janssen Biotech, AstraZeneca en Eli Lilly tegenvallers slikken. Pfizer maakte zelfs bekend het onderzoek naar en de ontwikkeling van medicatie tegen alzheimer (en parkinson) volledig stop te zetten. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.