Farc-rebellen starten nieuwe politieke partij in Colombia

reuters
De linkse Farc-guerrilla in Colombia heeft officieel een politieke partij opgericht, na meer dan een halve eeuw van gewapende conflicten met de regering. "We willen samen met jullie een nieuw land bouwen", zei Farc-leider Rodrigo London in Bogota tegen duizenden aanhangers bij de voorstelling van de nieuwe partij. "Een land waarin niemand vervolgd of gedood wordt wegens anders denken."

Midden augustus werd met de teruggave van de laatste wapens het meer dan 50 jaar durende conflict met de linkse Farc-guerrilla in Colombia officieel als beëindigd verklaard.

De communistische Farc werd tijdens de burgeroorlog in 1964 opgericht. Het duurde tot 2012 tot beide partijen rond de gesprekstafel gingen zitten. Een eerste vredesakkoord werd door het Colombiaanse volk weggestemd. Een aangepaste versie werd vorig jaar dan toch goedgekeurd. President Santos kreeg hiervoor overigens de Nobelprijs voor de Vrede.

Tijdens het conflict lieten meer dan 220.000 mensen het leven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.