Ga naar de mobiele website
^ Top

FARC-rebellen leggen wapens neer na meer dan 50 jaar strijd in Colombia

Twee FARC-rebellen.
afp Twee FARC-rebellen.
Met de teruggave van alle wapens is het meer dan 50 jaar durende conflict met de linkse FARC-guerrilla in Colombia officieel als beëindigd verklaard. Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties ontvingen vandaag de laatste wapens en ook de laatste springstof werd ingezameld.

Ook president Juan Manuel Santos nam aan de plechtigheid in Fonseca, in het oosten van Colombia aan de grens met Venezuela, deel. "Vandaag blaast het conflict zijn laatste adem uit. Met de ontwapening is het conflict echt beëindigd en begint een nieuwe fase in het leven van onze natie", stelde Santos.

Volgens de website El Tiempo zijn in totaal 8112 wapens en 1,3 miljoen patronen ingeleverd door de 6800 FARC-strijders. "Nu kunnen we regio's tot ontwikkeling gaan brengen waar dat nooit mogelijk was'', zei Santos, die in 2016 voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

De communistische FARC werd tijdens de burgeroorlog in 1964 opgericht. Het duurde tot 2012 tot beide partijen rond de gesprekstafel gingen zitten. Een eerste vredesakkoord werd door het Colombiaanse volk weggestemd. Een aangepaste versie werd vorig jaar dan toch goedgekeurd. President Santos kreeg hiervoor overigens de Nobelprijs voor de Vrede. De guerrillaoorlog in Colombia eiste meer dan 220.000 mensenlevens.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jp B

    Dit is pas goed nieuws!

  • Maxxam Maxxam

    Amaai, al 50 jaar lang gemiddeld 12 doden per dag...

Gesponsord

Meld een bug