Exclusief voor abonnees

Fantast of oorlogsheld? Deze gedecoreerde militair heeft zijn daden mogelijk verzonnen

Marco Kroon in 2009.
Hollandse Hoogte Marco Kroon in 2009.
De Nederlandse militair Marco Kroon (47) beweert op missie in Afghanistan gevangengenomen te zijn en later ook zijn gijzelnemer eigenhandig doodgeschoten te hebben. Maar elk bewijs ontbreekt. Is hij een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Een reconstructie.

Marco Kroon ijsbeert zenuwachtig door de woonkamer van zijn safehouse in Kabul. Het is eind 2007, zijn missie in Afghanistan zit er bijna op. Maar Kroon heeft niet de rust om te gaan zitten in de luie stoelen die rond de open haard staan.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jack Vanderveen

  Ridder en van Kroon stelt ook niets voor. Want zovelen worden geridderd en hij werd geridderd op basis van bekende feiten, waar of niet waar. Verder heeft Kroon een dubieus drugsgerelateerde verleden. Niet bewezen, maar daardoor niet minder verdacht. Het verhaal van nu, daarvoor geldt hetzelfde: niet het tegendeel bewezen, maar daarom nog niet waar.

 • Filip Desmedt

  Fantast , leugenaar in de hoogste orde . In 2007 was er niet veel te beleven daar , wij zaten daar in 2003 , het prille begin , we hebben dat daar opgestart , toen was er actie . Geloof geen barst van wat hij zegt .

 • jef de boeck

  Kroon is held. Al de rest is achterklap en jaloezie en nijd.

 • Raoul Hoylaerts

  gewoonlijk staat bij het leger alles netjes te boek.als je vermist wordt en later terug opduikt staat ter discutie waar je uithing als er niks te bewijzen valt.maar daarmee is niet gezegd dat hij liegt.

 • wim rooyakkers

  Denk dat er iemand in hogere rangen een hekel aan Kroon heeft.