Familietripje loopt fout af: vijf Amerikanen zitten 47 uur lang vast in grot in Virginia

De grot waar de mannen vastzaten.
WJHL-TV De grot waar de mannen vastzaten.
Vijf Amerikanen hebben bijna 48 uur lang vastgezeten in een grot in Virginia. Eén van hen kon iets eerder met veel moeite uit de claustrofobische val kruipen en alarm slaan. De reddingsactie van zijn vijf familieleden werd een race tegen de klok, de uitgeputte en onderkoelde mannen konden gelukkig op tijd gered worden.

De zes mannen trokken vrijdag rond 7 uur ‘s avonds de Cyclops Cave in Cleveland in. “Het was een coole trip, tot we plots vastzaten”, vertelt de 22-jarige David Webb aan ABC News. Hij kon als enige van het gezelschap zichzelf bevrijden en redde zo het leven van onder meer zijn vader, nonkel en broer.

De groep was getraind. David zelf had de grot al drie keer bezocht en er zich zonder problemen een weg gebaand door de smalle ruimtes. “Het is een sport”, legt hij uit. “Een grote adrenalinerush.”

Modder

Maar die vrijdag ging het mis. De bende wilde gezellig ergens in de grot kamperen, maar een week van regenbuien had de omstandigheden binnen helemaal veranderd. “Het was verschrikkelijk”, aldus David. De touwen van de mannen waren modderig en moeilijk bruikbaar, een nieuwe bui toen ze binnen waren maakte de boel extra glibberig en glad. Manoeuvreren werd steeds moeilijker. En plots was daar de ultieme horror: ze zaten vast. Iedereen was zo moe dat ze amper nog konden bewegen. Hun water en eten raakte op en hun gsm’s werkten niet.

David - de kleinste en jongste van de familiegroep die veelal bestond uit vijftigers (buiten zijn 34-jarige broer Mark) - slaagde er uiteindelijk met veel moeite en met zijn blote handen in om uit de grot te kruipen. Het was toen al zondagnacht, rond 2 uur ‘s nachts alarmeerde hij de hulpdiensten. “Ze geraken er niet meer uit en zijn uitgeput”, zei hij. “Het is daar koud, ze geraken onderkoeld.”

Reddingsactie

“Toen we zondagochtend de vermiste speleologen vonden, waren ze positief gestemd”, vertelt reddingswerker Eric Stanley aan WCYB. “We brachten hen wat voedsel en warme dranken.” En dan kon de echte reddingsactie beginnen. Tegen de namiddag slaagden de redders erin de eerste man uit de grot te trekken, uren later volgde nummer twee en daarna de rest. 

Longontsteking

Allemaal werden ze met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis afgevoerd. De vader en nonkel van David hielden een longontsteking aan hun hachelijke avontuur over en liggen nog voor observatie in het ziekenhuis. Al de rest kwam er met kneuzingen en de schrik vanaf. 

David is dankbaar dat hij erin slaagde hulp te halen. “Het was doen of sterven”, zegt hij. “Ik was bang voor iedereen in de grot, bang voor mijn dochtertje, mijn vrouw, mijn moeder. Ik moest iets doen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.