Families van naar Syrië vertrokken schoolmeisjes doen emotionele oproep

Een beeld uit een bewakingscamera op het vliegveld waarvandaan de drie naar Turkije vlogen, vrijgegeven door de Britse politie.
Metropolitan Police Een beeld uit een bewakingscamera op het vliegveld waarvandaan de drie naar Turkije vlogen, vrijgegeven door de Britse politie.
De families van drie Britse schoolmeisjes, die zich vermoedelijk in Syrië hebben aangesloten bij terreurgroep IS, hebben gisteren een emotionele oproep gedaan. Ze vroegen op verschillende media dat ze naar huis zouden terugkeren. De drie tieners worden sinds dinsdag vermist en autoriteiten vrezen dat de meisjes op weg zijn naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). De Britse politie heeft een oproep gedaan om hen in Turkije op te sporen voor ze de grens met Syrië oversteken.

De drie vriendinnen, Kadiza Sultana (17), Shamima Begum (15) en Amira Abase (15), verlieten dinsdag hun huis in de Britse hoofdstad Londen. Met een vliegtuig van maatschappij Turkish Airlines vlogen ze naar Istanboel. De meeste westerse jihadi's proberen via Turkije Syrië binnen te raken.

Volgens de Britse politie volgden de drie meisjes het voorbeeld van een vriendin die zich in december aansloot bij de terreurgroep. De Britse media berichten dat de drie meisjes ondervraagd werden in het onderzoek naar haar verdwijning. Maar er werd niet van uitgegaan dat zijzelf ook naar Syrië zouden vertrekken. Scotland Yard liet vrijdag weten dat de drie geen bericht hebben achtergelaten voor familieleden of vrienden.

De familie van Amira Abase maakte gisteren haar identiteit bekend in de hoop haar te kunnen overtuigen terug te keren naar huis. "Je bent sterk, intelligent, mooi en we hopen dat je de juiste beslissing zal nemen. Keer alsjeblieft terug naar huis", klonk het in de oproep.

De familie van de jonge Sultana zei dat ze een "echte nachtmerrie" doormaakt sinds haar vertrek. De familie van Begum waarschuwde dat "Syrië een gevaarlijke plaats" is. "We begrijpen dat je de mensen die in jouw ogen lijden in Syrië wil helpen. Maar je kan van hieruit ook helpen. Je moet jezelf daarvoor niet in gevaar brengen."

Groeiende trend
Terrorisme-experts schatten volgens persbureau AFP dat zo'n vijftig vrouwen Groot-Brittannië hebben verlaten om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Volgens Scotland Yard is er sprake van een groeiende trend onder meisjes en jonge vrouwen.

De Britse premier David Cameron riep scholen in het land op om waakzaam te zijn in de strijd tegen moslimextremisme. Hij noemde de verdwijning van de drie meisjes "zeer verontrustend" en benadrukte dat elke school een rol moet spelen om jongeren ervan te weerhouden zich aan te sluiten bij een "aantrekkelijke doodsverheerlijking".