Families van migranten afgeperst met gruwelijke martelvideo's: "EU is medeplichtig aan de folteringen"

"Migranten en vluchtelingen folteren is in Libië een business", stelt VRT-journalist Rudi Vranckx op Twitter. "Ze worden financieel gepluimd, vaak gedood. Soms worden hun organen verkocht."
VRT "Migranten en vluchtelingen folteren is in Libië een business", stelt VRT-journalist Rudi Vranckx op Twitter. "Ze worden financieel gepluimd, vaak gedood. Soms worden hun organen verkocht."
"De Europese Unie is medeplichtig aan het folteren van Soedanese migranten in Libië." Dat zegt Eva Berghmans, beleidscoördinator van Amnesty International, naar aanleiding van de gruwelijke video's die de VRT vanmiddag in Het Journaal uitzond. 

In Het Journaal toonde Rudi Vranckx beelden op de mobiele telefoon van de Soedanees Abu Bakr. De man toonde in zijn verblijfplaats in Frankrijk hoe zijn broers Marghani en Abdul Majid in Libië werden gefolterd door bendeleden die hen gevangen houden. De familie wordt met de video's onder druk gezet  om grote sommen losgeld te betalen opdat de folteringen zouden stoppen.

"Je hoort hoe Abu Bakr wordt aangesproken in de WhatsApp-video en dat er losgeld wordt geëist", zegt Rudi Vranckx daarover aan Belga. "Daarnaast heeft een tolk in Libië, die ik ken, contact kunnen leggen met de familie in Soedan van Abu Bakr en de twee broers. De broers zijn kennelijk in handen gevallen van een bende die ten zuiden van de Libische stad Misrata opereert en zich al herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan dit soort gruwelijke chantage."

Daarnaast werd in Het Journaal ook de video getoond van een andere getuige, Ramadan, die eerder gelijkaardige ervaringen heeft gehad en vertelt dat de praktijken er alleen maar gruwelijker op zijn geworden. Ramadan toont een video waarin een slachtoffer met brandende siliconen wordt overgoten. De herkomst van deze video is tot nog toe niet geverifieerd kunnen worden. 

"Ondanks rapporten blijft EU steun verlenen aan Libië"

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty international klagen deze folter- en afpersingspraktijken van bendes en/of mensensmokkelaars in Libië al jaren aan. "Deze gruwelijke praktijken om losgeld te eisen van families in ruil voor het stoppen met folteren van hun ontvoerde familieleden zijn al vele keren gedocumenteerd in Amnesty-rapporten", zegt Eva Berghmans. 

"Ondanks onze rapporten blijft de Europese Unie toch nog materiële, technische en logistieke steun verlenen aan de 'failed state' Libië, aan de Libische kustwacht, enzovoort. De EU controleert ook niet waar zijn financiële steun naartoe gaat, terwijl men toch weet dat er gefolterd wordt, dat er mensen zitten te verhongeren in de Libische detentiecentra voor vluchtelingen. Er mag hulp naar Libië gaan, maar die mag niet onvoorwaardelijk zijn. Er moet gecontroleerd kunnen worden dat mensen niet gefolterd worden en er moet een humaan asielsysteem komen. Libië heeft niet eens een asielsysteem op dit ogenblik."

VRT

 Op 12 december publiceerde Amnesty International zijn jongste rapport over Libië met als titel 'Libya's dark web of collusion'. Daarin stelt de mensenrechtenorganisatie dat "Europese regeringen zich bewust medeplichtig maken aan de foltering en het misbruik van tienduizenden vluchtelingen en migranten die door Libische immigratiediensten in afschuwelijke omstandigheden worden vastgehouden in Libië." 

In de inleiding van dat rapport staat dat volgens berekeningen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) tegen eind september 2017 416.556 migranten in Libië waren en dat er naar schatting 20.000 migranten opgesloten zitten in de detentiecentra van het Department of Combating Illegal Migration (DCIM), de afdeling opgericht in 2012 binnen Binnenlandse Zaken, om migratiestromen in Libië in te dijken. 
310 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  De Rudi wordt nog eens rijk maar ik zie niet veel van zijn filmpjes

 • Lutgard Crombez

  wij kunnen toch gans Afrika niet binnen laten in Europa dan zullen er alleszins oorlogen ontstaan hier en wij willen de vrede bewaren.

 • Paul Corvair

  We hebben hier al criminaliteit genoeg door een verkeerd beleid uit het verleden. Waarom zouden we ons inlaten met criminaliteit in Libië, Somalië en noem maar op, terwijl we het hier amper aankunnen.

 • Walt Kabaz

  Niks nieuws onder de zon . België en Europa zijn steeds medeplichtig in alles wat in de wereld gebeurd .

 • Johny Lonneu

  Plots zijn ze vrij toeval