Familie verdronken Aylan niet te spreken over toekomstige film met Steven Seagal

De voor de Syrische burgeroorlog gevluchte peuter Aylan Kurdi (2) spoelde in september 2015 levensloos aan op een Turks strand na een mislukte oversteek naar Griekenland. De foto werd het symbool van de vluchtelingencrisis van 2015. Inzet: acteur Steven Seagal.
epa - ap De voor de Syrische burgeroorlog gevluchte peuter Aylan Kurdi (2) spoelde in september 2015 levensloos aan op een Turks strand na een mislukte oversteek naar Griekenland. De foto werd het symbool van de vluchtelingencrisis van 2015. Inzet: acteur Steven Seagal.
De nabestaanden van Aylan Kurdi, de verdronken peuter (2) die bijna vier jaar geleden levensloos aanspoelde op een Turks strand en zo het tragische symbool van de vluchtelingencrisis van 2015 werd, zijn niet te spreken over een nog niet uitgebrachte film. De opnames van ‘Aylan Baby: Sea of Death’ zijn in volle gang. Acteur op retour Steven Seagal vertolkt de hoofdrol. “We verleenden hier nooit toestemming voor. Onaanvaardbaar.”

Tima Kurdi, de tante van Aylan, verklaarde dit aan de Canadese openbare omroep CBC. Zij en enkele familieleden wonen sinds enkele jaren in Port Coquitlam nabij Vancouver aan de Canadese westkust.

Samen met Aylan stierven ook zijn moeder Rihan en zijn vijfjarig broertje Galib. De familie probeerde het Griekse eiland Kos te bereiken. Vader Abdullah leeft nu in Irak. Hij belde zelf Tima al huilend toen hij het nieuws over de film vernam. “Hij kan niet geloven dat er nu iemand al een film over de zaak maakt”. Aylan was twee toen hij stierf. Zijn vader heeft zo nooit een echt gesprek met de peuter kunnen aanknopen. Heel confronterend voor Abdullah als dat in de film wel gebeurt.

‘Aylan Baby: Sea of Death’ wordt opgenomen in Turkije. De Turkse regisseur Omer Sarikaya deelde al foto’s van de filmposter op sociale media. Hij verklaarde tegenover CBC dat hij niet om toestemming moest vragen. Het onderwerp van de film is niet het relaas van de familie Kurdi, maar de vluchtelingencrisis in het geheel. Ook stelt hij dat de titel Aylan Baby luidt, en niet Aylan Kurdi. De wat uitgebluste Amerikaanse acteur Steven Seagal (67) vertolkt de hoofdrol. 
Tima Kurdi zegt al vaker door filmstudio’s te zijn benaderd, maar zij en de rest van de familie zijn nooit op de aanbiedingen ingegaan.

Tima Kurdi, de tante van Aylan, woont al enkele jaren in Canada.
REUTERS Tima Kurdi, de tante van Aylan, woont al enkele jaren in Canada.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.