Familie van verdronken toeriste doet smeekbede om foto's van lichaam niet langer te delen op sociale media

De 21-jarige Amelia Bambridge was sinds 24 oktober vermist.
RV De 21-jarige Amelia Bambridge was sinds 24 oktober vermist.
Het stoffelijk overschot van de 21-jarige Amelia Bambridge werd vier dagen geleden aangetroffen in zee in Cambodja nabij de Thaise grens, op ongeveer 100 km van de plek waar ze oorspronkelijk vermist raakte. Ze kwam wellicht om door verdrinking. Enkele uren na de vondst begonnen foto’s van haar lichaam te circuleren op Facebook en Instagram. De familie van het Britse meisje heeft een smeekbede gehouden om daarmee te stoppen.

Bambridge vertrok eind september naar Zuidoost-Azië voor een bezoek aan haar Vietnamese vader. Daarna reisde met een vriend door naar Cambodja. Ze werd voor het laatst gezien op 24 oktober toen ze vertrok naar een strandfeest op het eiland Koh Rong, dat populair is bij backpackers. Ze plaatste tot half vier ‘s morgens op sociale media foto’s van het feest. 

Haar meegereisde vriend sloeg alarm toen ze niet terugkeerde naar de jeugdherberg. De lokale autoriteiten begonnen na haar verdwijning met grote zoekacties in het gebied. Speurders vonden niet veel later Amelia’s handtas, portemonnee, smartphone en bankkaart in de buurt van het strand waar het feest plaatsvond.

De afgelopen dagen werd er een grote zoekactie gehouden om de Britse backpacker terug te vinden.
EPA De afgelopen dagen werd er een grote zoekactie gehouden om de Britse backpacker terug te vinden.

Op 31 oktober werd haar stoffelijk overschot gevonden in zee. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat ze omkwam door verdrinking. Een autopsie moet meer duidelijkheid brengen. 

Na het tragische nieuws deelde Amelia’s broer, Harry Bambridge, op Facebook een hartbrekende reactie: “Ik heb haar net gezien en kan bevestigen dat het gevonden lichaam dat van mijn kleine zusje is. Ik wilde niets liever dan haar levend mee naar huis brengen en ik verontschuldig me dat ik daarin niet ben geslaagd.”

Amelia’s broer, Harry Bambridge
AP Amelia’s broer, Harry Bambridge

Uren na de vondst verschenen echter beelden van het meisje op sociale media. Onder meer foto’s van Amelia’s arm bedekt met zand deden de ronde.

Harry Bambridge verklaarde dat hij walgde van het feit dat de beelden circuleerden en dat hun 11-jarige neefje ze had gezien. De familie heeft opgeroepen om te stoppen met de verspreiding ervan.

Facebook zou zijn begonnen met het verwijderen van de aanstootgevende beelden, desalniettemin zouden gebruikers volgens Sky News doorgaan met het posten van de foto’s.

Amelia Bambridge
VIA REUTERS Amelia Bambridge11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Goossens

  Respect bestaat helaas niet meer, arm mensdom

 • Paul Philippaerts

  Sociale media zijn al lang niet sociaal meer. Het lijkt soms op een riool.

 • Michel Den Dikke

  Dat kan ik begrijpen maar eens op het internet staat het altijd op het internet.

 • Geert Landsman

  Hoe ziek moet je zijn zoiets te doen?

 • Housen Mrabet

  Veel sterkte