Familie van ontvoerde journalist Austin Tice lanceert mediacampagne

Marc en Deborah Tice, de ouders van journalist Austin Tice, tijdens een persconferentie gisteren.
GETTY Marc en Deborah Tice, de ouders van journalist Austin Tice, tijdens een persconferentie gisteren.
De familie van de Amerikaanse journalist Austin Tice, die in Syrië verdween in augustus 2012, vermoedt dat de man nog in leven is. De familie lanceerde gisteren een mediacampagne om hem vrij te krijgen.

In februari zullen de websites van honderden media de digitale banner #FreeAustinTice dragen. "Na tweeënhalf jaar hebben we er nood aan om de hele wereld te laten weten dat onze zoon verdwenen is en dat we hulp nodig hebben om hem thuis te krijgen", zei zijn moeder Debra Tice. Zij was samen met haar man Marc Tice aanwezig op een persconferentie in Washington van de ngo Reporters zonder Grenzen.

Austin Tice (33) werd op 14 augustus 2012 ontvoerd in Damascus, maar zou niet in handen gevallen zijn van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Marc Tice legde uit dat de omstandigheden van de opsluiting van zijn zoon "nog mysterieus zijn", maar dat hij vastgehouden zou worden door een "Syrische entiteit".

Het is de bedoeling om met de mediacampagne aandacht te vragen voor het lot van de journalist. "Overheden zijn gevoelig voor wat aanmoediging, net als mensen."

Austin Tice werkte als zelfstandige voor de McClatchy-krantengroep, de Washington Post en CBS. Ook werkte hij samen met AFP, de BBC en Associated Press.

De ouders van Tice.
GETTY De ouders van Tice.
Beeld van de 31-jarige Austin Tice uit een video van oktober 2012.
AFP Beeld van de 31-jarige Austin Tice uit een video van oktober 2012.