Familie van Nederlandse 'droneverdachte' in Egypte: “Groot misverstand”

De opgepakte Nederlander.
Screenshot MBC Masr De opgepakte Nederlander.
De familie van de Nederlander die vastzit in Egypte, vermoedelijk omdat hij opnames met een drone had gemaakt, gaat uit van een groot misverstand. In een verklaring zegt de familie dat Pieter Bas Habes (43) geen enkele politieke intentie had.

In de verklaring, verspreid door hun advocaat, zegt de familie dat de Nederlander bezig was aan een wereldreis en op een motor door Afrika reisde. Hij had een drone bij zich om een beeldverslag van zijn reis te maken. Van de ambassade is vernomen dat de man inderdaad vastzit, maar de familie weet niet waar. Ze staan in contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Televisie

De man zit sinds woensdag in een Egyptische cel. Bij een bizar optreden op de Egyptische televisie verklaarde de Nederlander uit Amsterdam dat hij is opgepakt omdat hij met zijn drone had gefilmd en opnames had gemaakt bij het hotel waar hij verbleef in Caïro. Hij legde uit dat hij werd gezien door een hotelmedewerker, die hem zei dat dit verboden was. Habes ging terug naar zijn hotelkamer, waar hij een paar uur later door de politie werd opgepakt. Daarna was daar plots zijn opmerkelijke passage op tv.

Protesten

In Egypte zijn sinds het weekend meer dan 1.100 mensen gearresteerd vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen vrijdag in Caïro. Volgens de Egyptische staatszender, die de Nederlander ‘een mogelijke spion’ noemt, was Habes ‘waarschijnlijk van plan beelden van de protesten buiten het land te tonen’. Of dat echt zo is, is onbekend. 

Egyptische media melden dat de Amsterdammer het ‘doelbewust registreren’ van de protesten inmiddels zou hebben toegegeven. Het is onduidelijk of hij dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Victor Munster

    Egypte is nu eenmaal niet het land om maar even de "mondige"Nederlander te gaan uithangen. Als je op vakantie bent in een land moet je je niet gaan moeien met hun religie of politiek. Of foto's maken op plaatsen waar het verboden is.