Familie neemt patiënte met ebola naar huis

Medewerkers van een gezondheidsdienst in Sierra Leone dragen beschermende kleding op de plek waar het Donka-ziekenhuis patiënten met ebola heeft opgevangen.
AFP Medewerkers van een gezondheidsdienst in Sierra Leone dragen beschermende kleding op de plek waar het Donka-ziekenhuis patiënten met ebola heeft opgevangen.
Zeer tegen de zin van artsen en verpleegkundigen hebben de familieleden van een patiënte met ebola in Sierra Leone uit het ziekenhuis mee naar huis genomen. De medici vrezen dat de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte zich daardoor sneller door het West-Afrikaanse land zal verspreiden.

De familieleden zeggen geen vertrouwen te hebben in de Sierra Leoonse medische stand en vrezen dat de vrouw overlijdt, als zij naar een ander ziekenhuis wordt overgebracht. Volgens een topman van het Sierra Leoonse ministerie van Volksgezondheid proberen parlementariërs en plaatselijke leiders de familieleden ertoe over te halen de vrouw terug naar het ziekenhuis te brengen.

Gisteren maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat in Sierra Leone vijf mensen aan ebola zijn overleden. In de buurlanden Guinee en Liberia zijn sinds maart al meer dan 100 mensen aan de ziekte bezweken.