Familie Ivana Smit ziet af van civiele rechtszaak in VS tegen Johnsons

Ivana Smit.
ANP Ivana Smit.
De familie van Ivana Smit ziet af van een civiele rechtszaak tegen Alex en Luna Johnson. Het lukt niet om een advocaat in de Verenigde Staten te vinden die de zaak op no cure no pay-basis wil doen.

In mei kondigden advocaat Sebas Diekstra en de familie Smit aan dat ze de Johnsons, die zij verantwoordelijk houden voor de dood van het 18-jarige fotomodel, via een civiele procedure aan willen pakken. In zo'n rechtszaak wordt de tegenpartij financieel aansprakelijk gesteld. Als het Amerikaanse stel niet strafrechtelijk vervolgd kan worden, dan maar zo, was de gedachte.

Het is afgelopen twee maanden echter niet gelukt een advocaat te vinden die de zaak aanneemt. De benaderde advocaten schatten de kans om te winnen te laag in. “Ze bellen niet eens terug’’, zegt Ivana's oom Fred Agenjo. De familie Smit heeft niet het geld om een civiele zaak te bekostigen en zocht een advocaat die betaald wilde worden met de toe te wijzen schadeclaim. 

Luna en Alex Johnson.
Ton Voermans Luna en Alex Johnson.

“Iedereen claimt hier van alles, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om een no cure no pay-advocaat in Amerika te vinden’’, reageert Alex Johnson. “Tenzij de juridische uitgangspunten voor een zaak zó slecht zijn dat geen enkele advocaat die aanneemt zonder betaling vooraf.’’

Ivana Smit overleed in december 2017 in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was van het balkon van de Johnsons op de twintigste verdieping gevallen. De tiener had veel drugs in haar bloed, bleek bij de autopsie. Volgens de familie Smit is het Amerikaanse stel waarmee Ivana de nacht doorbracht verantwoordelijk voor haar dood. Alex en Luna Johnson ontkenden alle beschuldigingen tijdens een interview met onze krant en dreigen zelfs met gerechtelijke stappen als de aantijgingen niet stoppen.

De politie in Kuala Lumpur en de rechtbank concludeerden eerder dat Ivana's dood een ongeluk was. Er loopt in Maleisië nog een hoger beroep van de familie Smit tegen de uitspraak van de rechter die de omstandigheden rond de dood van Ivana onderzocht. De familie Smit denkt dat er pas in 2020 uitspraak zal zijn.

Bekijk ook: Koppel praat na 1,5 jaar dan toch over dood model Ivana Smit
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucas Bovens

  Mathieu Peeters, wat een respectloze opmerking, 'het zijn en blijven Hollanders'.

 • chantal bruyneel

  Die dachten"effe rap poen pakken tis de usa".....helaas pindakaas ......Dat noemen ze nu "van een bekakte reis terugkeren".Da meisje is,helaas,dood en terugkomen zal ze niet.Laat haar rusten in vrede en stop ermee,zal voor jullie ook het beste zijn.Zoals ik het ervaar willen die nu enkel poen scheppen......

 • RUDI AKKERMANS

  Totaal ongepaste reactie Mathieu Peeters, het zal je kind maar wezen.

 • Victor Munster

  De bewijslast rust altijd bij de klagende partij. In deze affaire is dat niet haalbaar voor een Amerikaanse advocaat. En als ik goed geïnformeerd ben, krijgen die Johnsons hun geld uit een fonds; dus op papier bezitten die eigenlijk niets. Veel succes ermee.

 • WILLY ZACHEL

  Arm tegen rijk dat werkt nooit zeker niet in Amerika ?