Familie Griekse ex-minister spendeerde miljoenen belastinggeld aan sekslijnen

De voormalige Griekse minister van Justitie wordt ervan beschuldigd dat hij vrienden en famile mobiele telefoons bezorgde waarmee ze naar peperdure sekslijnen konden bellen. In totaal zou de rekening zijn opgelopen tot 20 miljoen euro.

De gsm-bezitters konden dankzij de 'sponsoring' van Sotiris Hatzigakis tot 12.000 euro per maand spenderen aan gespecialiseerde telefoondiensten met ronkende namen als Hot Pussycats, Bored Housewives en The Aphrodite Hotline.

Duur kantoor
Ex-minister Hatzigakis ligt ook in een aantal andere schandalen onder vuur. De renovatie van zijn kantoor kostte 150.000 euro en hij spendeerde zo'n 71.000 euro aan nieuw meubilair. Daarnaast zou de nu 66-jarige politicus zo'n 300 partijgenoten en zijn eigen kinderen aan overheidsfuncties hebben geholpen.

Zware besparingen
Het oneigenlijke gebruik van belastinggeld kwam aan het licht tijdens een officieel onderzoek in het kader van de financiële maatregelen in Griekenland. Het land moet de buikriem strak aanhalen nadat het een beroep moest doen op zo'n 110 miljoen euro steun van de andere Europese lidstaten en het IMF.

Duizenden demonstranten protesteerden deze week nog tegen de ingrijpende besparingsplannen van de regering, die onder meer de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar inhouden. (hlnsydney/tw)