Familie George Floyd spant rechtszaak aan tegen Minneapolis

Muurschildering van overleden George Floyd.
AFP Muurschildering van overleden George Floyd.
De advocaten die de familie van George Floyd vertegenwoordigen kondigen een rechtszaak aan tegen de stad Minneapolis en de betrokken politieagenten. Floyd stierf in mei nadat een agent hem gedurende 8 minuten in een nekklem hield.

Procureur Ben Crump en mederaadsman Antonio Romanucci, die allebei de familie Floyd vertegenwoordigen, zouden vandaag nog details vrijgeven tijdens een persconferentie in Minneapolis. 

De rechtszaak komt minder dan twee maanden nadat Floyd in Minneapolis op 25 mei stierf, toen de voormalige politieagent Derek Chauvin bijna negen minuten zijn knie op de nek van de arrestant legde. De 46-jarige Floyd zei meerdere keren tegen Chauvin dat hij niet meer kon ademen. Drie andere voormalige politieagenten van Minneapolis - Thomas Lane, Tou Thao en J. Alexander Kueng - kwamen niet tussenbeide. 

Chauvin is beschuldigd van moord en doodslag. Lane, Thao en Kueng zijn beschuldigd van medeplichtigheid aan moord. Het proces van alle vier de voormalige agenten vindt plaats in maart.

Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane and Tou Thao.
AP Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane and Tou Thao.

Verandering

De dood van Floyd heeft niet alleen tot wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld geleid, er werd ook opgeroepen om de politie van Minneapolis af te schaffen en te vervangen door een nieuwe openbare veiligheidsdienst. Een meerderheid van de leden van de gemeenteraad steunt de beweging, en bevestigt dat de afdeling zich lang genoeg tegen verandering heeft verzet.

Het voorstel wordt later op de dag tijdens een openbare hoorzitting besproken. 

Lees ook: De laatste woorden in de laatste minuten van George Floyd. Lees hier de volledige transcriptie (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.