Familie Franco verliest proces over zomerresidentie ex-dictator

De familie van Francisco Franco (1892-1975) heeft een rechtsgeding om de voormalige zomerresidentie van de Spaanse ex-dictator verloren. Het hooggerechtshof van Galicië verleende volgens persberichten het ministerie van Cultuur de toestemming om toezicht te houden op het aan de familie Franco behorende paleis Pazo de Meiras.

De regio Galicië in het noordwesten van Spanje wou het gebouw in de omgeving van La Coruna tot cultuurgoed verklaren en had daarvoor advies gevraagd aan experten. De familie van de ex-dictator, aangevoerd door diens dochter Carmen Franco Polo, had de experten vorig jaar evenwel de toegang tot het paleis geweigerd. Daarop diende de regionale regering van Galicië klacht in bij de rechtbank tegen de erven Franco.

Het in de 19e eeuw gebouwde slot werd in 1938 door zakenlui aan Franco cadeau gedaan. De dictator bracht er vaak zijn zomervakanties door. Het gebouw tot cultuurgoed verklaren, betekent dat het paleis in beperkte mate moet toegankelijk gemaakt worden voor het publiek. (afp/adv)