Falklandoorlog herdacht in Londen

Op de dertigste verjaardag van het begin van de Falklandoorlog hebben politici en veteranen in Londen de slachtoffers herdacht. In die zes weken durende oorlog vielen 649 Argentijnse en 255 Britse doden. De Britse premier David Cameron verklaarde opnieuw dat zijn regering bereid is de Falklandeilanden te beschermen mocht Argentinië de soeveriniteit van de eilanden weer ter discussie stellen.

De afgelopen weken was er weer spanning ontstaan tussen de Argentijnen en de Britten, nadat Argentinië en enkele buurlanden een aanmeerverbod oplegden aan schepen die onder de vlag van Groot-Brittannië of de Falklandeilanden varen. In Londen vermoeden ze dat de hernieuwde interesse van Argentinië te maken heeft met de vele oliebronnen die in de zeebodem rond de Falklandeilanden teruggevonden zijn.

Voor de Britten staat het zelfbeschikkingsrecht van de 3000 eilandbewoners nog altijd centraal. "En het is dat recht dat 30 jaar geleden op het spel stond", meldt Downing Street in een persbericht. De Britten willen dat principe ook in de toekomst trouw blijven. De meerderheid van de eilandbewoners wil de huidige situatie behouden.

De Britse minister van Defensie, Philip Hammond, weerlegde de kritiek vanuit het leger dat Groot-Brittannië momenteel de Falklandeilanden niet zou kunnen beschermen bij een aanval vanuit Argentinië. Hij voegde eraan toe dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Argentinië een aanval plant. Het Britse leger is alleszins paraat de eilandengroep te verdedigen mocht dat nodig zijn, verklaarde de Britse legerchef Stuart Peach.