Factuur restauratie Big Ben loopt op tot 80 miljoen pond

De Elizabeth Tower staat al twee jaar in de stellingen.
AP De Elizabeth Tower staat al twee jaar in de stellingen.
De kosten zijn opgelopen tot nu al bijna 80 miljoen pond (95 miljoen euro), maakte het Britse parlement donderdag bekend. Nadat in 2017 al een bijkomende 32 miljoen pond (38 miljoen euro) werd vrijgemaakt, is nu nog eens 19 miljoen extra nodig (22 miljoen euro). Schade veroorzaakt door een WO II-bom, asbest en vervuiling jagen de factuur voor de restauratie van de Big Ben stevig de hoogte in. De iconische Londense toren staat intussen al twee jaar in de stellingen.

De restauratie van de Elizabeth Tower, waar de beroemde klok staat, is "complexer dan verwacht", zei Ian Ailles, directeur-generaal van het Lagerhuis, in een verklaring. Ondanks deze extra kosten, die moeten worden goedgekeurd door de twee kamers van het Britse parlement, is de heropening voor het publiek van de toren nog steeds gepland voor 2021.

De werken voorzien in het repareren van de wijzerplaat en het klokmechanisme, scheuren in het metselwerk van de toren en corrosie van het dak wegwerken, en de reparatie van de rand rond de wijzerplaat om die in zijn oorspronkelijke 19e-eeuwse kleur te restaureren.

Het neogotische gebouw van architect Augustus Pugin, voltooid in 1856, heeft aanzienlijk geleden onder de tand des tijds en staat scheef. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • chris delanghe

    ze zullen dat wel regelen dat de EU daar ook nog een flink stuk in betaald van ons belastingsgeld. Maar, men zal het u niet komen vertellen !!!

  • Koenraad Verstraeten

    Landmark of niet; afbreken, die handel. Té is té, zou ik zeggen. Voor die prijs bouw je 3 splinternieuwe klokkentorens, met nieuwe en wellicht beter klinkende klokken. Symboliek? Mijn oor!! Wat je met 80mio € kan doen voor de Londenaren?? Heb je nog even tijd?...